Via de site innrlighting.com kun je zelf een lichtplan maken en online bijbehorende verlichting bestellen. De aansturing van het licht gaat via een app die is geïnstalleerd op smartphone of tablet. Zo maak je met een druk op de knop de juiste sfeer.
Via de site maak je in relatief korte tijd je eigen lichtplan. Online kun je een schets maken van de plattegrond van de eigen woonkamer, de meubels er in plaatsen, plus de bestaande ramen en deuren. Vervolgens kun je met de LightAdvisor de verlichting aanbrengen; boven de eettafel, bij de tv, spotjes in/aan het plafond, een staande leeslamp, accentverlichting voor een schilderij enzovoort. Uit het gemaakte lichtplan rolt een advies welke Innr-lampen hiervoor nodig zijn en vervolgens kun je via de site de bijbehorende lichtbronnen bestellen. Na installatie kun je met behulp van een app via de smartphone of een tablet de verlichting aansturen.
Slim kastje
Om dit te realiseren heb je verlichting nodig van Innr. Dit zijn led-lichtbronnen die veelal in bestaande armaturen passen, dus je hoeft geen compleet nieuwe verlichting te kopen. In de lichtbronnen zit een zendertje en een ontvanger waardoor er contact kan worden gemaakt met smartphone of tablet. Essentiele tussenschakel daarbij is de ‘bridge’, een ‘slim kastje’ dat de communicatie tussen smartphone/tablet en de lichtbron verzorgt.
Diverse sferen
Achtergrond van het concept achter Innr is om op een eenvoudige en relatief goedkope wijze een lichtplan te maken én dit te concretiseren met een aantal lichtbronnen zodat de juiste sfeer gecreëerd kan worden. Om dit te vergemakkelijken zijn al een viertal sferen (moods) voor geïnstalleerd, zoals ‘tafelen’ en ‘relaxen’. Je kunt ook zelf nog een sfeer toevoegen. Kyra Roest, marketing-directeur bij Innr: ‘Denk aan ‘kroelen op de bank’ of ‘schoonouders op bezoek’, dat kun je zelf toevoegen als je dat wenst.’
Startersets
Om een gemiddelde woonkamer te voorzien van de juiste ledlampen, ben je gemiddeld 1200 tot 1500 euro kwijt, zo schat Roest. Omdat niet iedereen dat direct wil of kan uitgeven, zijn er een drietal starterkits variërend van 129 tot 279 euro waarmee je zorgt voor algemene-, accent- of decoratieve verlichting. Vanzelfsprekend kun je dat later uitbreiden.
Verkoop via retail
Het concept van Innr is duidelijk gericht op de eindgebruiker. De consument kan zelf alles regelen en heeft geen (dure) lichtadviseur nodig om een lichtplan te laten maken en hoeft ook niet naar de winkel om lampen te kopen. Maar de retail wordt wel betrokken bij het concept. Er zijn onderhandelingen gaande met Gamma en Karwei en ook de specialistische vakhandel is volgens Roest geïnteresseerd. ‘Zij hebben vaak niet de mogelijkheid om lichtplannen aan te bieden en dat hoeft ook niet meer omdat de mensen dat via onze site kunnen doen. Wel kunnen zij de lampen verkopen.’
Internationale uitrol
Aan het concept en de site van Innr is twee jaar gewerkt door de oprichters Rob Timmer, Jeroen Dalderop en Gerry Vermeulen die alle drie eerder bij Philips werkten. De site is vanaf deze zomer actief en sinds begin augustus is het mogelijk om online je eigen lichtplan op te stellen. Op korte termijn is de uitrol voor Duitsland en andere Duitssprekende landen gepland. Ook zijn er gesprekken gaande met grote retailers in de Verenigde Staten.