Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ontluisterend beeld na tv uitzending over prijs van bank

Waarom kost een Klippan bank van Ikea 165 euro en een bank van Gelderland 3000 euro? Het tv programma De Rekenkamer zocht het uit en concludeerde dat het niet aan de gebruikte materialen ligt. Waaraan dan wel?

Gisteren ging het programma De Rekenkamer op zoek naar de prijsverschilen die er bestaan tussen verschillende banken. Ze kocht een Klippan bank van Ikea voor 169 euro en een ‘bank van Jan des Bouvrie’ voor 3000 euro. Vervolgens werden beide banken volledig gestript en aan deskundigen gevraagd wat de gebruikte materialen kostten. Daar bleek niet zoveel verschil in te zitten; de bank van Ikea bevatte 339,77 euro aan materiaalkosten, de designbank 428,64. Het verschil in kosten is dus minder dan 100 euro, maar de eindprijs is volstrekt verschillend. Hoe kan dat?

Lage inkoopprijs
De Rekenkamer zocht de ontwerper van de 34 jaar oude Klippan bank op en die wees onder meer op de wijze waarop Ikea de bank produceert; eenvoudig, dus snel, dus goedkoop. Ook wees hij op de ‘goede inkopers’ van Ikea want het is natuurlijk vreemd dat de inkoopprijs van de materialen hoger ligt dan de verkoopprijs die Ikea hanteert voor het kant en klare product. Om het netjes te formuleren: Ikea koopt scherp in. Je kunt ook zeggen dat de Zweedse retailer toeleveranciers tot op het bot uitknijpt.

Design, dus duur
Of de andere bank (een oud model van Gelderland) 'ingewikkeld' is om te maken, werd niet duidelijk maar wel duidelijk werd dat het prijsverschil tussen de twee banken extreem is. Jan des Bouvrie zelf wilde volgens de programmamakers niet reageren. Ook werd een aantal winkeliers gebeld met de vraag hoe de prijs van een bank wordt vastgesteld. Daar kwam geen eenduidig antwoord op, maar wel bleek dat ‘de fabrikant’ een behoorlijke vinger in de pap heeft om de prijs vast te stellen, althans volgens de winkeliers. De ontwerper van de Klippan bank suggereerde dat designbanken zo duur zijn vanwege het merk.

Zitcomfort
Tja, dat weten de meeste consumenten ook wel. En dat weten fabrikanten en detaillisten nog veel beter. Toch zullen de detaillisten behoorlijk wat moeten uitleggen aan de consument als deze belangstelling heeft voor zo’n dure designbank. Want alleen voor de naam ga je niet een Gelderland bank kopen die meer dan 17x zo duur is als een Ikea bank. De kosten van het materiaal rechtvaardigen geen groot verschil, maar misschien is de kwaliteit wel verschillend. En misschien is daardoor het zitcomfort anders en blijft dat comfort bij zo’n dure bank veel langer bestaan. Als dat zo is, zullen winkeliers dat duidelijk moeten kunnen maken.

Lastig
Misschien zit er nog verschil in garantie of in de kwaliteit van de stoffering. Natuurlijk zorgt het verschil tussen massaproductie en maatwerk tot prijsverschillen. Maar verder? Dat een winkelier pakweg 1500 euro verdient op een bank die voor 3000 de deur uitgaat, zal geen enkele retailer uit de strot kunnen krijgen. Want als consumenten dat weten, verkoop je niks meer. Tja, het wordt wellicht de komende maanden lastig voor fabrikanten en winkeliers van dure designbanken.

Bekijk hier de uitzending van De Rekenkamer.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten