Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ontwikkelingen rond ledverlichting bepalen Light + Building

Ledverlichting is de rode draad door Light + Building heenloopt. Daarnaast speelt vooral energiezuinigheid een grote rol bij projectverlichting.

Zoals verwacht vormen ontwikkelingen rond ledverlichting de rode draad tijdens Light + Building. Vandaag en morgen zijn de laatste dagen van de beurs en te zien aan de positieve stemming zal de Messe Frankfurt deze week ongetwijfeld met juichende bezoekcijfers naar buiten komen. Voor een deel zal dat ook gelegen hebben aan het schitterende voorjaarsweer want hoewel de beurs om kunstlicht draait, deed het voorjaarsjaarzonnetje ook haar werk werd ook het buitenterrein van Messe Frankfurt goed bezocht.

Platte en ranke armaturen
Ledverlichting is overal doorgedrongen in elke vorm van verlichting. Voor huis-, tuin- en keukengebruik en nog veel sterker bij projectmatig gebruik want bij grote gebouwen kan enorm bespaard worden door het gebruik van zuinige ledverlichting. Zelfs standhouders van decoratieve verlichting - waarbij energieverbruik een minder grote rol speelt - geven vaak aan wat het verbruik is van de lichtbron. Er zijn nog steeds traditionele kroonluchters en talloze al jaren gangbare armaturen waarin gewoon een peertje wordt gedraaid, zij het dat het model gloeilamp altijd voorzien is van een aantal ledjes. Wel neemt het aantal platte of anderszins ranke armaturen toe. Opvallend is dat jonge designers vrij veel gebruik maken van hout als armatuur, veelal in combinatie met een rank design.

Wit licht, kleurrijke armaturen
Door de geringe afmeting van ledjes en de beperkte warmteafgifte komt er meer ruimte voor de ‘omgeving’ van de lichtbron. Dunne kettinkjes, kleine metalen blaadjes, papier, veren of een omhulsel van welk voor materiaal dan ook is mogelijk om een armatuur te produceren. Opvallend is het gebruik van metaaldraad zoals dat ook veel is te zien bij krukjes en tafels.
Dat je met ledverlichting allerlei kleuren kunt produceren is bekend, maar met uitzondering van buitenverlichting - met name wanneer het gaat om het uitlichten van bepaalde gebouwen - gaat het vooral om gewoon, functioneel wit licht. De tijd om te laten zien dat je de huiskamer kunt omtoveren in een disco is echt voorbij. Opvallend zijn daarentegen veel kleurrijke armaturen.

Sprankelend glas
Niet in ruime mate aanwezig, maar wel opvallend zijn modulaire armaturen. Een kapje kan snel aan- en losgeklikt worden waardoor het in een oogwenk aangepast kan worden aan de op dat moment gewenste uitstraling. Of de armatuur is uiterst flexibel, ook weer het gevolg van de geringe ruimte die de lichtbron hoeft in te nemen. Wat betreft het materiaal kan alles, maar opvallend is dat gewoon glas, kristal of doorzichtig kunststof populair blijft; licht moet blijkbaar vaak sprankelen en niet direct licht uitstralen.

Philips
Talloze exposanten hebben fraaie stands of mooi producten, maar twee grote jongens springen er echt uit. Philips verplettert het publiek met een spetterende en letterlijk knetterende lichtshow nadat iedereen door een donkere tunnel is gelopen. Uiteindelijk mondt het uit in een eiland waar Philips laat zien dat zij een lichtoplossing heeft voor alles: huis, tuin, keuken, kinderkamer, kantoor, winkel, museum, fabriek en de buitenruimte. De nadruk ligt echter niet zozeer op het product, maar op het effect dat het product geeft. Kort samengevat: Philips lanceert functie en vooral emotie. Osram, ook met een megastand aanwezig, doet hetzelfde maar legt de nadruk op techniek en legt uit via grote schermen en kleinere schermen. Met behulp van tientallen laptops en tablets kunnen bezoekers naar hartenlust zich informeren.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten