Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

'Op kippenhokniveau denken'

Hoe ziet de huiskamer van de toekomst eruit? Een aantal deskundigen ging met elkaar in gesprek en concludeerde: sensoren, robots en hightech. Maar ook: je veilig voelen, gezellig eten en low tech. En vreemde seks.

De locatie was schitterend en de genodigdenlijst zag er prima uit. Gisteren verzamelden zich in de Watertoren in Bussum (vroeger een watertoren, nu een architectenbureau) een aantal deskundigen die zich bogen over het thema ‘de huiskamer van de toekomst’ en dan specifiek het jaar 2047. Een trendwatcher, een hoogleraar, een kunstenares, een futurist, een architect, een productontwikkelaar, een consultant en nog wat hotemetoten mochten hun zegje doen aan de hand van een paar stellingen. Dat leverde een interessant gesprek op over producten, materialen, ideeën, gevoelens, grondstoffen, markten en nog veel meer. Opvallende constante was dat het woord hout relatief vaak werd gebruikt.

Oerproduct
Misschien kwam het omdat de aanwezigen dicht bij de takken van de bomen waren want wij zaten halverwege de watertoren en konden door de ruiten bijna de takken aanraken. Hout bleek een oerproduct waar iedereen positieve associaties aan toekende terwijl het toch vooral de bedoeling was in de toekomst te blikken en dan heb je het natuurlijk al snel over allerlei nieuwe materialen. Architect Thomas Rau, een van de aanwezigen, had daar wel een verklaring voor: ‘Wij vinden hout zo mooi omdat het een materiaal is waar wij ons goed bij voelen en blijkbaar is er nog geen ander materiaal wat de emotie die wij voelen bij hout kan evenaren.’

Seks
Uiteraard ging het wat betreft die huiskamer van de toekomst zeker ook over nieuwe materialen, bijvoorbeeld sensoren die reageren op menselijk aanwezigheid. Denk aan sensoren die zorgen voor directe aanpassing van het licht als je een ruimte betreedt of sensoren die vertellen wanneer je de vloer moet schoonmaken. En wat te denken van de robots die steeds menselijker worden? ‘Als je partner seks heeft met een robot, is dat dan overspel’, vroeg iemand zich af.

Super simpel
Maar het kan ook low tech zijn waar je wat mee kunt, ook in 2047. Een vrouw vond dat je soms ‘op kippenhokniveau moet denken’. Zij vertelde over iemand in Indonesië die de temperatuur in zijn kippenhok met 3 graden naar beneden kon brengen door ’s morgens een natgemaakte zak met zand in het hok te plaatsen. Gewoon door verdamping. Het lijkt mij het ei van Columbus, zo’n simpele oplossing. Bovendien voorkomt zoiets dat de kippen in het hok al moeten rondpikken als saté ajam.

Duurzaamheid
Uiteraard kwamen begrippen als ‘je veilig voelen’ en ‘je kunnen terugtrekken’ aan de orde, net als individualisering en socialisering. Want lekker met vrienden aan tafel zitten – dat zou ook in 2047 zeker nog het geval zijn. Duurzaamheid was een wederkerend thema en zo kwamen wij terecht bij de organisator van de middag, vloerenfabrikant Forbo. Forbo heeft met de linoleumvloeren een product van natuurlijke grondstoffen en dat is helemaal top voor de toekomst, zou je denken. Maar Forbo heeft ook te maken met de realiteit van vandaag en die zegt dat de mensen houden van pvc vloeren met houtmotief.

Nephout
Hier lag de aanleiding voor deze interessante middag; de introductie van de collectie Novilon pvc stroken (voor de consumentenmarkt) en de introductie van de pvc collectie Allura (voor de projectmarkt) van Forbo. Wat zijn de belangrijkste dessins in deze collecties? Hout, hout en hout. Het product pvc is - letterlijk en figuurlijk - niet duurzamer dan het linoleum en dat strookt niet met imago van Forbo dat juist gericht is op duurzaamheid in brede zin. En dan iets op de markt brengen van nephout? Gelukkig hadden de aanwezigen daar wel begrip voor. Bovendien, het ‘hout’ gaat niet rotten en al zou het wat sneller slijten dan gewenst- dat is niet erg. Want sommige dessins zijn nu al van sloophout.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten