Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Open Huizen Dag trekt 107.000 bezoekers

De Open Huizen Dag afgelopen zaterdag trok 107.000 bezoekers die een te koop staande  woning bezochten, zo maakte de NVM bekend. In totaal konden 50.000 woningen worden bezocht.


De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) spreekt van een 'succes' en noemt de dag een effectief middel om een woning onder de aandacht van kopers te brengen. Bij zo’n 50.000 konden bezoekers binnenlopen. Gemiddeld kreeg 1 op de 3,5 deelnemende woningen zaterdag geen bezoek. Ongeveer dezelfde cijfers werden geregistreerd bij de vorige Open Huizen Dag in maart. Volgens een NVM-woordvoerder zijn enkele bezoekers zaterdag daadwerkelijk overgegaan tot het kopen van een woning. Ook verwacht de woordvoerder dat de komende dagen nog koopovereenkomsten worden gesloten naar aanleiding van de Open Huizen Dag.

Kritiek VEH
Kort voor de Open Huizen Dag week kwam er kritiek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) op de organisatie door de NVM. Volgens de VEH claimt de NVM de dag ten onrechte. ‘De Open Huizen Dag is een nationaal evenement en bestaat al meer dan 10 jaar. Niet alleen NVM-makelaars stellen hun huizen open voor het publiek, maar ook vele anderen’, aldus de VEH. De vereniging constateerde dat huizensite Funda.nl bij één op de tien te koop staande woningen niet aangaf dat ze ook meededen. ‘De vermelding 'open huis' stond alleen bij het aanbod van NVM-makelaars. Een week van tevoren haalde Funda het logo weg bij het aanbod van andere makelaars', klaagde de consumentenorganisatie.

Huizenprijzen blijven dalen
De huizenmarkt lijkt nog steeds vast te zitten. Het CBS berekende eerder deze week dat het aantal huizen dat van eigenaar wisselt, daalt. In de eerste acht maanden van dit jaar werden 74.000 woningen verkocht, 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.
Ook de huizenprijzen zitten al tijden in een neerwaartse spiraal. In augustus waren de prijzen van bestaande koopwoningen met 8 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS.
Volgens de NVM speelt ook mee dat bij potentiële kopers onzekerheid heerst over de toekomst van de hypotheekregels. Daardoor zijn kopers afwachtend, zegt een woordvoerder van de NVM.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten