Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Puur Hollands, dat zit wel goed

Dutch Originals introduceert een tweetal stoelen met een bekleding die is geïnspireerd op de PTT postzak. Hollandse historie, gevat in en modern jasje.

Meubelmerk Dutch Originals brengt een speciale editie op de markt van een tweetal succesnummers uit het assortiment. Het betreft twee stoelen uit de Gispen collectie die voorzien zijn van een herkenbare bekleding. Deze bekleding verwijst naar de postzakken van de PTT met de kenmerkende rood-wit-blauwe band rondom. Tegelijkertijd is het een knipoog naar Maxima die in 2009 tijdens de opening van de Mode Biënnale in Arnhem een broekpak in deze stijl droeg en daarmee enorm succes oogstte. De introductie van de stoelen speelt in op de komende troonswisseling.

Tijdloze ontwerpen
Hoe kun je zoiets moois maken wat geïnspireerd is op een simpele postzak? Ten eerste zijn dat de oude Gispen modellen waarop Duch Originals zich baseert. Het zijn tijdloze ontwerpen die nog steeds in veel interieurs uitstekend passen. Vloeiend van lijn en met een prima zitcomfort. De bekleding verwijst naar de postzakken van het bedrijf dat toen nog PTT heette. Grote zakken waar veel poststukken in konden en voorzien van duidelijk rood, wit en blauw. Uiterst effectief en zeer herkenbaar. Hollandse degelijkheid in een simpel en tegelijkertijd attractief jasje.

Privatisering PTT
De PTT werd opgericht in 1928 en was een staatsbedrijf dat de postbezorging op uitstekende wijze regelde. Dat ging prima tot de jaren tachtig. Toen werd het bedrijf geprivatiseerd en ging het mis. PTT werd KPN. Daarna veranderde de naam in TPG, snel daarna TNT en in 2011 werd het PostNL. Dit bedrijf is een drama. Door permanente reorganisaties is het intern een puinhoop en dat is te merken aan de postbezorging. Personeel wordt er probleemloos uitgeknikkerd en als je werkloos bent, kun je morgen aan de slag bij PostNL. Totale chaos. Het is wachten tot er analfabeten worden aangenomen voor de postbezorging.

Postbode met pet
Vroeger was dat anders. Toen had de postbode een pet en aanzien. Er waren nog geen postcodes en iedereen schreef met de hand. Toch kwam vrijwel iedere brief of kaart aan op het juiste adres. Dat kwam omdat de postbodes alles wisten en alles deden om te zorgen dat alles goed ging.
Nostalgie? Misschien, maar de situatie was duidelijk en de dienstverlening was in orde. Zeker, de tijden veranderen en nu wordt veel post digitaal verstuurd. Dus zijn er minder petten en minder zakken nodig en die beweging zet door. Maar de voortgang in de tijd blijkt niet altijd vooruitgang.

Ideale combinatie
Zoals vroeger de post op tijd en goed werd bezorgd, is dat nu niet meer zeker. Wel zeker is dat een oud ontwerp van een stoel ook nu nog kan voldoen en de heruitgaven van de oude Van Gispen stoelen is daar een voorbeeld van. Die goed ontworpen stoelen worden nu in een nieuw jasje gegoten dat verwijst naar degelijkheid en overzichtelijkheid; een postzak uit een tijd toen je nog kon vertrouwen op de postbezorging. Het leidt tot een combinatie waarvan je op het oog al zegt: dat zit wel goed.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten