Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Restafval linoleum wordt lamp

Van het restafval van een linoleum vloer maakten een paar jonge ontwerpers een lamp. Het is onderdeel van de BlueCity Circular Challenge waarvoor fabrikant Forbo het afval aanbood om te zoeken naar een circulaire kwaliteit Marmoleum.

De lamp is gemaakt door een viertal studenten die meededen aan de BlueCity Circular Challenge,  een wedstrijd waarbij bedrijven en studenten samen iets proberen te creëren van reststromen. Een van de bedrijven die hieraan meedeed was Forbo dat restafval Marmoleum beschikbaar stelde. Dit werd versnipperd, verhit en vervolgens samengeperst tot een vrij plat geheel met ledverlichting. Hiermee werd het restafval opgewaardeerd tot een nieuw product, passend in het idee van de circulaire economie. De makers hebben inmiddels een gesprek gehad met Ikea dat recentelijk bekendmaakte in 2030 'circulair' te willen zijn. Klik hier voor een filmpje.

Afval als grondstof
De BlueCity Circular Challenge begon in mei waarna binnen zes weken een product moest worden ontwikkeld dat laat zien dat het begrip afval bij het vuilnis kan. Sterker nog, dat afval gebruikt kan worden om iets nieuws te creëren. Daarnaast moet het leiden tot een business case zodat het ontwikkelde product ook vermarkt kan worden.

Bagger omzetten in tegels
Aan de wedstrijd, die voor de tweede keer werd gehouden, deden een aantal bedrijven mee die afval inbrachten. Naast Forbo waren dat onder meer Sustainable Insurance (autowrakken), de Gemeente Rotterdam (oud tapijt), AVR (organisch afval uit huisvuil), Woonstad Rotterdam (Trespa en glaswol) en Hoogheemraadschap van Delfland (bagger). De laatste werd winnaar met het produceren van tegels uit bagger. Het Hoogheemraadschap gaat het idee verder uitwerken tot een startup. (Zie foto hierboven). 

BlueCity
De BlueCity Circulair Challenge komt uit de koker van BlueCity, een broedplaats voor innovatieve bedrijven die is gevestigd in het oude Tropicana-zwembad in Rotterdam. Daar zitten bedrijven die werken volgens principes van de blauwe economie waarbij men uitgaat van lokale productie, samenwerking in plaats van concurrentie en waarbij vaak de de output van het ene bedrijf wordt gebruikt als input voor het proces bij een ander bedrijf. Door deze aan elkaar te koppelen wordt gepoogd een circulaire economie op gang te brengen.

Meer informatie: www.bluecity.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten