Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Resysta: innovatieve vervanger van hout op basis van natuurlijk materiaal

Rsysta lijkt op hout, wordt ook gebruikt als vervanger van hout, maar bestaat uit rijstvlies, zout en minerale oliën. Daarmee is het een ‘groen’ product. De toepassingen zijn legio.

Resysta bestaat uit rijstvlies (l), zout (m) en mineralie olie (r). 

Op de Dutch Design Week, die eind oktober in Eindhoven werd gehouden, waren diverse producten te zien die gemaakt leken van hout, maar het was resysta. Dat materiaal werd gepresenteerd als nieuw, maar is al een paar jaar op de markt en de Duitse fabrikant van buitenmeubelen MBM maakt al jaren producten die gemaakt zijn van resysta. Het bestaat voor 60% uit rijstvlies, 22% zout en 18% minerale oliën en bestaat dus uit ‘groene’ grondstoffen.

Extreem duurzaam
Resysta ziet er uit als hout en laat zich ook bewerken als hout. Zo kun je het zagen en erin boren. Het is waterafstotend waardoor het materiaal veel wordt gebruikt voor buitentoepassingen als tuinmeubelen, terrasdelen en gevelbeplating. Het kan niet rotten, is daardoor extreem duurzaam, verkleurt niet en is 100% recyclebaar. Resysta wordt wereldwijd gebruikt, heeft meerdere innovatieprijzen gewonnen, maar is nog steeds niet echt doorgebroken als alternatief voor echt hout.

Mogelijkheden
Tuinmeubelfabrikant MBM is een van de aanjagers van het product en heeft het mede ontwikkeld. De Duitse parketfabrikant Ter Hürne verkoopt terrasdelen van resysta onder de naam Plenera en noemt de ‘houten’ planken een symbiose van ecologie en techniek. Wellicht omdat het materiaal vaak wordt toegepast als plank of plaat worden de mogelijkheden die resysta heeft niet voldoende opgemerkt. De producten die tijdens de Dutch Design Week waren te zien, gaven aan dat er veel meer mogelijkheden zijn dan strakke planken of platen en dat rondingen uitstekend zijn te fabriceren. De producten waren inzendingen van jonge ontwerpers die meden aan de wedstrijd Collaboration-S met als thema Out of Home.

Meer informatie: www.resysta.com en www.collaboration-s.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten