Ikea gaat diep door het stof omdat het in de jaren 70 en 80 meubels heeft laten maken door politieke gevangen in de voormalige DDR. Zij werden door het toenmalige regime ingezet om dwangarbeid te verrichten.
Dwangarbeid
Ikea schrijft op de website (www.ikea.com) dat dit nooit had mogen gebeuren en dat het inzetten van gevangenen niet geaccepteerd is binnen het bedrijf. Volgens Ikea namen managers vanaf 1981 maatregelen om dwangarbeid te voorkomen, maar de controlemechanismen waren onvoldoende, zo verdedigt Ikea zich nu. De Zweedse meubelgigant wil nu geld schenken aan een organisatie die onderzoek doet naar slachtoffers van dwangarbeid in die tijd.
Nog meer onthullingen
In de Duitse pers wordt hevig gereageerd op de onthullingen en dieper gegraven. Zo komt nu naar buiten dat ook Quelle en Neckermann geprofiteerd hebben van dwangarbeid door gevangenen.
Documentaire
De werkwijze van Ikea kwam aan het licht door een documentaire die begin mei in Zweden werd uitgezonden. De makers baseerden zich onder meer op documenten van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst. Hierop liet Ikea een onafhankelijk onderzoek doen door Ernst & Young. Dat onderzoek bevestigde dat politieke gevangenen in de voormalige DDR gedwongen werden om onderdelen voor Ikea-meubels te maken.