Aanbieders van bedden en matrassen presenteerden zich de afgelopen dagen op verschillende locaties met hun nieuwste collecties. Boxsprings blijven domineren, maar het totale aanbod wordt breder.
Op drie verschillende plaatsen kon je je afgelopen dagen oriënteren om te zien wat er zoal aanwezig is op de Nederlandse bedden- en matrassenmarkt. In Baarn ging het om Hollandsch Slapen in Kasteel Groeneveld, in de directe nabijheid was de Vakbeurs Slapen op de locatie van het Bomencentrum Nederland en in Nieuwegein liet het 'slaapcluster' in De Woonindustrie zien wat zij in huis heeft.
Zorgbedden
In het laatste geval was Tekvor Care de opvallendste nieuwkomer. Het Duitse merk richt zich specifiek op de zorgsector, maar de Nederlandse vertegenwoordiger Tsjeard Blom bouwt de bedden om naar optisch meer 'normaal' ogende bedden. Daarmee richt hij zich op de groeiende groep ouderen die (al dan niet door de politiek gedwongen) langer thuis blijft wonen en graag wat maar specifiek comfort wil hebben. Blom noemt de beurs succesvol, maar het is nog niet duidelijk of hij een vaste plek in De Woonindustrie ambieert.
Hout
Vroomshoop is sinds enige maanden weer op de markt nadat het bedrijf eerder besloot te stoppen. Ook Vroomshoop richt zich op de doelgroep ouderen, maar niet exclusief. Zo toonde het bedrijf een houten bed met stevig gebruik van staal voor poten en afwerking van het hoofdbord (zie foto hierboven). Ook het Zwitserse Hasena gebruikt naast gestoffeerd (zie bovenste foto) veel hout voor de bedden en dat valt op omdat de markt nog steeds wordt gedomineerd door aanbieders van boxsprings. Het Belgische Equilli onttrekt zich daar min of meer aan en is gespecialiseerd in matrassen waarbij je de middenzones kunt personaliseren door het inschuiven van losse elementen. Daardoor kan de matras ook later makkelijk worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur.
Bewust 'geen nieuws'
In Baarn werd wederom Hollandsch Slapen gehouden. De locatie wordt door veel bezoekers gewaardeerd en het lijkt er op dat de deelnemers daar ook zo over denken. Naast bedtextiel waren hier voornamelijk boxsprings te zien en de vernieuwingen hier zijn minimaal. Kenmerkend is dat exposant Kuperus expliciet toegaf dit keer bewust 'geen nieuws' te presenteren. Een redelijk klinkende verklaring want de veranderingen bij deze populaire bedden zijn minimaal.
Tijk van gerecycled plastic
De leveranciers zelf denken daar heel anders over en met bepaalde accenten kun je toch iets vernieuwends brengen. Zo presenteerde Ultima (locatie het Bomencentrum) tijk die (deels) is gemaakt van gerecycled plastic dat uit zee is gevist. Het interieur van de matras is makkelijk te recyclen want de verschillende lagen worden los op elkaar geplaatst en niet meer verlijmd waardoor het uit elkaar halen van de verschillende materialen bij afgedankte matrassen probleemloos verloopt.
Latex en staal
Ook Rivièra Slaapcomfort was aanwezig in het Bomencentrum. Rivièra is specialist in het maken van matrassen met (natuur)latex en de langzaam breder worden aandacht voor natuur(lijk) en duurzaamheid zorgt ook voor meer belangstelling voor matrassen waarin latex zit verwerkt, concludeert directeur Roel Douma.
Steel & Stockings is in het geheel van alle aanbieders een uitzondering omdat hier de aandacht primair uitgaat naar de aankleding en niet naar de matras. Hout, staal en mooie stoffen voor de bedden en de aankleding hier omheen zijn minstens zo belangrijk.
Hoe verder?
Inhoudelijk groot nieuws was er niet te vinden op de drie verschillende (mini-)beurzen en de vraag is hoe dat verder gaat. In De Woonindustrie waren er wat nieuwkomers, maar met afvallers bleef de grootte min of meer gelijk. Hollandsch Slapen bestaat uit een redelijk vast clubje waarbij er geen aandrang bestaat om te veranderen. De Vakbeurs Slapen, vlakbij Hollandsch Slapen, beleefde haar tweede editie en groeide in omvang waardoor er tenten moesten worden bijgeplaatst. De twee evenementen profiteren van elkaars aanwezigheid, maar er lijkt weinig beweging te zijn in de mogelijkheid om de drie – vrijwel even grote – evenementen samen te brengen tot een geheel.