Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Slimme grasmaaier zorgt voor gemak en geluk


Sommigen krijgen er geen genoeg van, anderen vinden het een terugkerend vervelend klusje: gras maaien. Gelukkig zijn er robotmaaiers die zonder morren dit simpele werk doen. Met slimme techniek. En opmerkelijk voorspelbaar resultaat.
 


 

Volgens onderzoeksbureau Multiscope bezit 7% van de Nederlands huishoudens een robotstofzuiger. Over de penetratiegraad van robotgrasmaaiers zijn geen actuele gegevens bekend, maar het aantal groeit en die over het gras kruipende apparaten worden steeds slimmer. Zo kwamen wij op de in juni gehouden tuin(meubel)beurs Spoga in Keulen een grasmaaier tegen die leek op een wat gedrongen Formule 1 wagen waarbij niet het circuit, maar het grasveld zijn thuishaven is. Naast het opvallende uiterlijk is de maaier ook behoorlijk 'slim'.

Kabouter blijft staan
De Luba – zo heet de maaier – werkt met een GPS-systeem waardoor hij steeds weet waar hij is. Hij beschikt over een Smart Obstacle Avoidance (4 radars die met haviksogen de omgeving permanent scannen) die op 5 cm nauwkeurig objecten weet te detecteren én deze weet te ontwijken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de maaier het bloemenperk inrijdt en daar de zaak kort en klein knipt. Het zwembad wordt zo met gemak ontweken en ook een midden in het gras staande kabouter hoeft niets te vrezen, zo blijkt uit een begeleidend promotiefilmpje.
 


Vierwielaandrijving
In het gras liggende tegels worden daarentegen niet gemeden en daar hobbelt de maaier moeiteloos overheen. Ook andere oneffenheden in het gazon zijn geen enkel probleem. Luba heeft echte schokbrekers, vierwielaandrijving en geprofileerde banden waardoor deze krachtpatser volgens fabrikant Mammotion met gemak de hellingproef kan doorstaan; een helling tot 75% schijnt mogelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat de maaier zichzelf beschadigt want voorop is een stevige bumper gemonteerd en ook aan de zijkanten zit bescherming.

Slimme algoritmes
De power komt van een stevige accu waarmee je in een keer 1.500 m2 kunt maaien. Met direct opladen kan op een dag zo'n 5.000 m2 worden gemaaid, ruimschoots voldoende voor het grasveld van een gemiddelde Nederlandse doorzonwoning. Regen deert het apparaat niet, maar dat maait niet lekker dus trekt Luba zich automatisch terug in de 'garage', laadt zichzelf direct op en gaat weer aan het werk als de regen is opgehouden. Nadenken waar hij was gebleven en wat al gemaaid was, is geen probleem want daar zorgen algoritmes voor. Die kennen ook het verschil tussen achtertuin, zijtuin en voortuin want die hebben natuurlijk hun eigen maaischema.

Enorme geldbesparing
Bediening van deze slimme maaier gaat via een app dus als je – bijvoorbeeld via een andere app – bericht hebt gekregen dat het goed maaiweer is, kun je de gemotoriseerde tuinman aan het werk zetten. Dat bespaart je enorm op de kosten van een fysieke tuinman en op jaarbasis wordt dat al snel zo'n 2.400 dollar, zo rekent de fabrikant ons voor. Die gaat er gemakshalve vanuit dat je normaal zo'n 200 tot 250 dollar per maand kwijt bent aan het onderhoud van je gazonnetje.
 


Baasje volgt Luba
Tot zover het praatje van de fabrikant uit Hongkong. En de theorie. Want volgens Mammotion is het supergemakkelijk om bij installatie van het systeem de afbakening van het te maaien oppervlak in kaart te brengen; je loopt gewoon langs de randen van het gras en stuurt Luba vooruit, via de app van de smartphone die je in de hand hebt. Door te sturen via de app rijdt de robotmaaier netjes langs de randen en slaat hij via het GPS-systeem meteen alles op een 'weet' dus wat hem te doen staat als het echte werk begint. Wie echter kijkt naar filmpjes op YouTube van early adopters die het apparaat uitproberen zie je dat het toch wat ingewikkelder is.

Voordeel voor vroege vogels
Daar komt nog iets bij want de Luba is nog niet verkrijgbaar op de markt. Via crowdfundingplatform Kickstarter loopt een campagne om geld op te halen voor de definitieve lancering. Wie zo'n flitsende grasmaaier wil hebben, kan nu inschrijven voor 1.199 dollar. Als vroege vogel krijg je hiermee liefst 1.300 dollar korting want de 'gewone' prijs wordt 2.499 dollar. Je kunt zeggen: die korting is absurd. Je kunt ook zeggen: die verkoopprijs is belachelijk. Of: het verschil tussen nu intekenen of straks aftikken is extreem. En dan nog iets, de 'te verwachten levering' is september. Dan is het drukke maaiseizoen grotendeels voorbij. Tot slot; naast die estimated delivery (vanuit China) staat in de kleine lettertjes waarheen wordt verscheept: only certain countries.

 


Tijd voor de barbecue
Wie op de site van de fabrikant alles doorneemt wat deze racewagenachtige slimme maaier met al zijn moderne techniek te bieden heeft waant zich wellicht in futuristische sferen, maar kan op de site van Kickstarter zien wat deze vooruitgang teweeg brengt, namelijk tijd en geluk. Wij zien een filmpje van een (blank) gezinnetje waar op de voorgrond de man druk bezig is met de barbecue. De vrouw op de achtergrond dekt de tafel terwijl dochterlief wat eten van de barbecue ontvangt om richting tafel te brengen. Daar zit inmiddels het zoontje al te wachten.

De techniek schrijdt voort, de verhoudingen blijven gelijk.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten