Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Stofzuigers genormeerd met maximum vermogen

Vanaf vandaag mogen nieuw te produceren stofzuigers geen hoger vermogen meer hebben dan 1.600 watt. Het is het gevolg van een jarenlange discussie om op Europees niveau het energieverbruik terug te dringen.

Hoe meer watt, hoe beter het apparaat zuigt. Dat was jarenlang wijze waarop fabrikanten hun nieuwe modellen in de markt zetten en consumenten gingen daar in mee. Vanaf heden is dat afgelopen want de EU heeft besloten dat die apparaten zuiniger kunnen en moeten. Bestaande stofzuigers, al hebben die een vermogen van meer dan 2.000 watt, mogen nog gewoon verkocht worden, maar fabrikanten hebben het maximale vermogen moeten terugschroeven naar maximaal 1.600 watt.

Energiesticker
Stofzuigers hebben vanaf heden een energiesticker waarop te zien is hoe hoog het vermogen is. Label A betekent zeer zuinig, label G is voor de minst energieslurpende stofzuiger. Naast het energieverbruik zijn er nog vier punten waarop stofzuigers worden geklassificeerd: stofopname op een harde vloer, stofopname op tapijt, het geluidsniveau en de stofuitstoot. De nieuwe richtlijn schijnt ‘negatief’ uit te pakken voor tapijt omdat het meer tijd kost (lees: meer bewegingen) om stof van tapijt op te zuigen dan van een harde vloer. Dat is vrij logisch, maar zou de suggestie kunnen geven dat veel stofzuigers slecht tapijt van stof kunnen ontdoen.

Effectiviteit zuigvermogen
Wat er technisch is veranderd aan stofzuigers waardoor zij met minder vermogen toch goed hun werk doen, wordt door sommige fabrikanten goed uitgelegd, andere doen dat (nog niet. Chris Reutelingsperger (oud-)directeur van Bond Textile Research ontwikkelde jaren geleden een machine om de effectiviteit van stofzuigers te meten en kwam toen al tot de conclusie dat een hoog vermogen niet bepalend was voor het effectiviteit van het zuigvermogen. Ook zat hij lange tijd aan tafel met stofzuigerfabrikanten om te praten over normeringen, maar dat leverde weinig op. Nu ‘Europa’ normen heeft gesteld, moesten de fabrikanten wel en vanaf heden zal langzamerhand duidelijk worden wat consumenten belangrijke parameters vinden bij de keuze van een nieuwe stofzuiger.

Advies geven
Vooralsnog lijken consumenten zich niet druk te maken over de nieuwe normen en een rondje langs tapijtleveranciers geeft geen duidelijkheid of en wat zij gaan vertellen aan hun klanten. Omdat tapijt het imago heeft dat het lastig is te reinigen, zou de Europese maatregel een aanknopingspunt kunnen zijn om zich hierin te verdiepen zodat er goed advies gegeven kan worden.

Actueel: aanstaande donderdag is er onder verantwoordelijkheid van het vakblad CleanTotaal een webinar waar een drietal fabrikanten van stofzuigers en deskundigen zullen ingaan op de gevolgen van de nieuwe Europese richtlijn. Een van de deskundigen is Chris Reutelingsperger die eerder dit jaar in het vakblad stevig uithaalde naar fabrikanten van professionele stofzuigers. Die zouden volgens hem ‘achterlopen’ op de fabrikanten die de consumentenmarkt bedienen. Meer informatie over het webinar, zie www.cleantotaal.nl

eantotaal.nl.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten