Dertien (oud)-leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) presenteren zich tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Zij doen dat samen met een aantal Nederlandse ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus.
Carolien Laro (afgestudeerd aan het HMC in 2010) toont tijdens de beurs in Milaan (12 t/m 17 april) Spring Wood, een kruk van massief hout met inkepingen. Door de ingezaagde inkepingen kan het hout meebewegen wanneer je er op gaat zitten. Het ‘kussen’ van essenhout geeft volgens de ontwerpster een bijzonder zit-ervaring.
Bart Eysink (in 2013 afgestudeerd) maakte een horizontale hangkast, naar aanleiding van de skyline van een aantal gebouwen in Miami. Het resultaat is een hangkast waarbij de verschillende elementen een kwartslag zijn gedraaid waardoor het aangezicht niet wordt bepaald door het vlakke deurtje, maar door de hoek van het element.
Oud krukje, nieuw ontwerp
Mart van der Zwan (inmiddels ook afgestudeerd) ontwierp samen met Art Heek tijdens zijn opleiding aan het HMC een krukje dat zijn oorsprong heeft in het oude Egypte. In het zitvlak van het oorspronkelijke krukje zitten hol lopende regels waartussen leer of stof werd gespannen. In de moderne versie is het zitvlak opgevuld met extra hol lopende regels. Het geheel wordt CNC-gefreesd uit een plaat van 122 x 122 cm en kan zonder lijm of schroeven in elkaar worden gezet. Met een knipoog naar farao Toetanchamon noemden de ontwerpers het krukje Toetan.
Internationalisering
De studenten en ex-studenten van het HMC zijn in Milaan aanwezig omdat het volgens de school een goed moment is om vanwege toenemende internationalisering de banden tussen het HMC, bedrijven en organisaties aan te halen en te versterken. ‘Daarbij geven we (oud)-leerlingen, die startende ondernemer zijn, de kans om zich te presenteren aan de branche’, aldus een persbericht.
Dutch in Milano
De (ex-)studenten van het HMC presenteren zich samen met ruim 120 Nederlandse ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus. Daarbij zitten relatief onbekende ontwerpen en bedrijven, maar ook bekende bedrijven als Desso, Gispen, Montis, Ahrend en Royal Delft en bekende ontwerpers als Edward van Vliet en Roderick Vos. Het geheel wordt gepresenteerd onder de noemer Masterly - the Dutch in Milano en vindt plaats in het gerestaureerde Palazzo Francesco Turati in het centrum van Milaan.