Mix afval van tulpenbollen, riet, olifantsgras of paardenbloemen, bindt het met aardappelzetmeel en je hebt een uniek tafelblad, wandpaneel of bed ombouw. Het geheel is volledig biologisch afbreekbaar.
Het bio-laminaat wordt geproduceerd door het bedrijf HuisVeendam uit Veendam dat gebruik maakt van de aloude techniek om aardappelzetmeel te winnen uit aardappelen. Het aardappelzetmeel is een uitstekend bindmiddel dat vermengd kan worden met organische reststromen van tulpenbollen, riet, olifantsgras, paardenbloemen, lavendel, gras, aardappelschillen of andere natuurlijke vezels waardoor het mogelijk is een 3 mm dikke plaat te maken. Deze wordt verlijmd op een laag van papier en houtvezel met als drager daaronder een triplex plaat. Het zo ontstane bio-laminaat is te verwerken tot kastdeuren, wandpanelen of tafel.
Toepassingsmogelijkheden
HuisVeendam ziet vooral mogelijkheden voor verwerking in de interieurbouw en met name voor verticale toepassingen zoals kastdeuren, wandpanelen en balies. Ook tafelbladen zijn mogelijk en er wordt gewerkt aan toepassing voor vloeren. Nu is dat nog niet mogelijk omdat er nog geen goede lak is gevonden die voldoende sterk is én biologisch afbreekbaar. Want het is uitdrukkelijk de bedoeling om de producten volledig biologisch afbreekbaar te laten zijn.
Introductie op Design District
Het bio-laminaat wordt op de markt gebracht door Baars & Bloemhoff, groothandel in (decoratief) plaatmateriaal. De officiële introductie zal plaatsvinden op de beurs Design District. Deze wordt van 3 t/m 5 juni gehouden in Zaandam.