Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Tapijt plus fijnstof is een ideale combinatie

Tapijt veroorzaakt geen stof, maar houdt het juist vast. Daardoor komt er minder fijnstof in de lucht en is het product eigenlijk gezondmakend. Waarom doet de tapijtindustrie niets met dit gegeven?

Aanstaande maandag begint de collecteweek van het Longfonds. Pakweg 50.000 (!) collectanten gaan de deur langs om geld op te halen voor longonderzoek. Als een collectant bij u aanbelt, zou ik acuut checken wat voor weer het buiten is en wellicht de deur even sluiten als u op zoek gaat naar uw portemonnee want voor je het weet vliegen pollen of ander ongerief het huis binnen. Kort na het goede gevoel - ik heb geld gegeven aan wat nuttigs - kan dat gevoel overslaan in proesten, hoesten en niezen omdat u ergens allergisch voor blijkt te zijn. Want in een oogwenk zijn allergenen uw huis binnengeslopen.

Fijnstof
Ik overdrijf niet want het aantal mensen dat gevoelig is voor allergieën neemt toe. Dat komt onder meer door de vieze lucht die wij inademen, vooral binnenshuis. In die lucht zit onder andere fijnstof en dat is geen fijne stof, zo blijkt uit talloze onderzoeken. Gelukkig bestaat er Airmaster van tapijtfabrikant Desso en dat houdt stof vast en is daardoor volgens de fabrikant ‘luchtzuiverend’. Airmaster verkoopt vooral projectmatig erg goed en de vloerbedekking wordt naar het schijnt wel eens misbruikt door aan nicotine verslaafde kantoorklerken; zij houden wat vaker een rookpauze omdat het kan vanwege het schone binnenklimaat, zo stellen zij. Minder rotzooi in de omringende lucht, dus kunnen wij wel een paffertje er tegenaan gooien als ‘compensatie’.

Longfonds
Opvallend genoeg ligt zelfs in het nieuwe kantoor van het Longfonds - vroeger Astmafonds geheten - het tapijt van Desso. Dat ligt er als proef sinds 2012 en het Longfonds zat daar aanvankelijk een beetje mee in de maag; hoe ‘verkoop’ je dit aan de buitenwereld als je jarenlang hebt gezegd dat tapijt een boosdoener is als je last hebt van je luchtwegen? Nu zitten wij in 2014 en blijkt het Longfonds op nog meer plekken Airmaster te hebben liggen. Sterker nog, een adviseur van het Longfonds raadt telefonisch zelfs Airmaster aan als ik last heb van fijnstofallergie. Maar na wat doorkletsen heb ik volgens de adviseur misschien wel een andere allergie en ‘u kunt het tapijt niet gebruiken als u last heeft van huisstofmijtallergie.’

Huisstofmijten
Dat is leuk geadviseerd, maar slechts ten dele waar. De huisstofmijt gedijt nauwelijks in tapijt omdat het daar te droog is. Mijten houden veel meer van bedden want daar is het veelal vochtiger en warmer. De vermeende correlatie tussen tapijt als ‘veroorzaker’ van stof en bron van huisstofmijten en daardoor dus een voedingsbodem voor allergieën blijft hardnekkig. Maar als het op fijnstof aankomt, is het vrij logisch om in te zien dat tapijt (van welk merk dan ook) eerder stof vasthoudt dan stof veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot een gladde vloer waar het stof lekker dwarrelt. Toch heeft het vroegere Astmafonds tientallen jaren verkondigd dat je beter laminaat, parket of een andere harde vloerbedekking kon nemen als je last had van je luchtwegen. Foldertjes met dit advies inclusief logo van Forbo lagen jarenlang in ziekenhuizen en spreekkamers van huisartsen. *)

Stofhapper
Nu hoeft het Longfonds niet te gaan rondtetteren dat zij tapijt adviseert om het fijnstofgehalte in huis te reduceren, maar zij mag best wat duidelijker aangeven dat zij jarenlang eigenlijk foute informatie heeft verstrekt. Figuurlijk door het stof gaan en ‘voortschrijdend inzicht’ communiceren kan hierbij hand in hand gaan. Het is daarom des te vreemder dat de tapijtindustrie bang is om zichzelf op de borst te slaan om te vertellen dat hun product een ideale stofhapper is. Dom-dom-dom. Desso, meesterlijk in de marketing van het rondbazuinen van de glorie van de eigen producten, scoort goed met Airmaster in scholen, kantoren en zelfs in huiskamers. Andere leveranciers hebben vergelijkbare producten, maar communiceren slechts de kleur van hun tapijt, of de zachtheid of de isolatiewaarde of structuur.

Tegels lichten
Deze voordelen en zelfs een imagocampagne om tapijt te promoten zal er niet voor zorgen dat het product in de belangstelling komt en tapijt zal zijn letterlijk en figuurlijk stoffige imago  behouden. Jammer, want het werkt prima. Toen ik in de jaren zeventig studeerde, heb ik jaren op een kamer gewoond met ‘studententapijt’, rieten tegels dus. Ideaal spul. Ik stofzuigde hooguit eenmaal per jaar door de tegels op te lichten om het daaronder liggende stof weg te nemen. Zijn die tegels er nog? Dit jaar staan er alleen al in het HBO en WO 688.016 studenten ingeschreven volgens het CBS. Wie weet een leverancier? Dan begin ik volgende week een webshop. En die discussie over fijnstof, huisstofmijten en allergieën vegen wij gezamenlijk onder het tapijt.

Aribert Guiking

*) Meerdere bronnen hebben dit bevestigd, maar het Longfonds laat weten dat er geen sprake van is dat het logo van Forbo is gebruikt in communicatie van het Astma/Longfonds.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten