Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Tapijtfabrikant Edel introduceert detectievloer voor zorgsector

De detectievloer is een ondervloer met sensoren die bepaalde bewegingen registreert en een een waarschuwing uitzendt wanneer bewegingen als gevaarlijk of ongebruikelijk worden beschouwd.

Een van de innovaties die volgende week op beurs Domotex wordt gepresenteerd is de ESP detectievloer. Dat is een ondervloer die bestaat uit platen waarin sensors zitten verwerkt plus een registratie unit. De platen vormen aan elkaar gekoppeld een geheel en detecteren een beweging op de vloer waarna deze informatie naar een centraal controlepaneel wordt gezonden. Gevaarlijke of ongewone bewegingen worden zo gedetecteerd en in geval van een mogelijke noodsituatie wordt automatisch een alarm verzonden. De technologie is gebaseerd op veranderingen in een zwak elektrisch veld. De vloer is ontwikkeld door automatiseringsbedrijf MEA Smart uit Beverwijk in samenwerking met tapijtfabrikant Edel.

Automatische detectie
Het idee voor de detectievloer werd zeven jaar geleden geboren door MEA Smart nadat iemand bij het bedrijf werd geconfronteerd met een vrouw die twee dagen met een gebroken heup op de vloer had gelegen voordat zij werd ontdekt. De vloer, die als ondergrond kan dienen voor tapijt, vinyl, laminaat, parket of welke vloerbedekking dan ook, wordt met name gezien als interessant voor de zorgsector. Iemand die valt, wordt automatisch door het systeem ‘gedetecteerd’ en het systeem zendt een signaal uit. De persoon in kwestie hoeft dus niet zelf een signaal af te geven door bijvoorbeeld op een knop te drukken of aan een koord te trekken.

Zorgsector
Het is mogelijk om het systeem aan diverse andere systemen te koppelen, bijvoorbeeld verlichting. ’s Nachts uit bed stappen om naar het toilet te gaan, betekent dan dat automatisch het licht aangaat. Ook is het mogelijk om onregelmatigheden in gewoontes te kunnen ontdekken. Als iemand gewend is om rond 8 uur op te staan en om 10 uur is er nog niets gebeurd dan kan het systeem dat herkennen en alarm slaan. Ook hier wordt een link gelegd met de zorgsector waar menselijke controle wel mogelijk is, maar tegelijkertijd zeer duur is. Ook in musea, winkels of woonhuizen is het systeem toepasbaar zolang er maar geen metaal in de vloerbedekking zit omdat dit het magnetische veld verstoort.

Pilotprojecten
In eerste instantie wordt vooral de zorgsector gezien als een kansrijke markt. ‘Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen en als iemand valt wordt dat snel opgemerkt. Dan krijg je ook geen trauma omdat je pas na een paar dagen wordt ontdekt’, meent Arjen Bozelie, directeur van automatiseringsbedrijf MEA. Bozelie kwam toevallig met Edel in contact en samen met de tapijtfabrikant werd ESP Flooring (Edel Smart Products) opgericht, een aparte BV die het systeem op de markt gaat brengen. In 2014 komen er een aantal pilotprojecten en naar verwachting zal de detectievloer in 2015 volledig marktrijp zijn.

De noviteit zal te zien zijn op Innovations@DOMOTEX, een platform tijdens de vloerbedekkingsbeurs Domotex in Hannover waar bijzondere innovaties worden getoond. Ook op de stand van Edel wordt de vloer getoond. Domotex loopt van 11 t/m 14 januari.

Meer informatie: www.edel.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten