Vloerenfabrikant Tarkett is voornemens Desso over te nemen. Vooral de tapijttegels en het kunstgras van Desso sluiten goed aan op de activiteiten van Tarkett. De overname zal geen gevolgen hebben voor het personeel.
Het Franse Tarkett produceert diverse soorten vloerbedekking en haalt met Desso een speler binnen die op de Europese markt sterk is in tapijttegels op de projectmarkt. Het kunstgras van Desso sluit goed aan bij de sportvloeren die Tarkett produceert. Voor de klanten zal er waarschijnlijk, zeker op korte termijn, weinig veranderen. Desso houdt het hoofdkantoor in Waalwijk, de naam blijft gehandhaafd en het management blijft zitten. De overname heeft geen gevolgen voor het personeel en klanten zullen weinig merken van de overname.
Beursgenoteerd
Het Franse Tarkett is met een omzet van 2,5 miljard euro ruim tien keer zo groot als Desso, dat vorig jaar een omzet van ruim 200 miljoen behaalde. Tarkett is een beursgenoteerd bedrijf, maar 50,1% van de aandelen is in handen van de Franse familie Deconinck. Bij Tarkett werken 11.00 mensen, bij Desso 800. Desso is nu nog in handen van investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners dat 80% van de aandelen bezit. De rest was in bezit van (oud)-managers van Desso en ook zij verkopen hun aandelen aan de nieuwe eigenaar Tarkett. Drie jaar geleden nam Bencis Capital de aandelen over van NPM Capital, het investeringsvehikel van SHV, het familiebedrijf van de familie Fentener van Vlissingen.
Cradle to cradle
Desso heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd als duurzaam bedrijf en heeft het cradle to cradle principe stevig omarmd. Volgens het idee van cradle to cradle bestaat afval eigenlijk is dat de grondstof voor iets nieuws. Desso poogt dat onder meer vorm te geven door tapijttegels terug te nemen en te hergebruiken.
Tarkett, dat onder meer parket, laminaat, pvc vloeren en vloeren voor sportfaciliteiten produceert legt ook veel nadruk op duurzame productie, maar hanteert daarbij niet de filosofie van cradle to cradle.