Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Tekort aan vakmensen wordt steeds duidelijker

Kwantum laat vandaag in De Telegraaf weten onbekende stoffeerders te moeten inhuren wat kan leiden tot slecht werk. Het is de uiting van een tekort aan vakmensen inde woonbranche.

Met vette koppen hakt De Telegraaf vandaag in op tekortkomingen bij Kwantum. Het laat een echtpaar uit Dronten aan het woord dat ontevreden is over de wijze waarop in hun nieuwbouwwoning drie slaapkamers zijn gestoffeerd. Dat werd gedaan door mensen die werkten namens Kwantum en deze bakten er weinig van. Topman Ludo Campman van Kwantum beaamt dat er een en ander is fout gegaan bij het stofferen: 'Dit had nooit mogen gebeuren, maar we kunnen simpelweg niet aan goede vaklieden komen', zo vertelt hij aan De Telegraaf.

Structureel tekort
Kwantum is niet het enige bedrijf dat moeite heeft om vakmensen te vinden. Brancheorganisatie INretail laat al langer weten dat zij regelmatig van hun leden horen hoe moeilijk het is om keukenmonteurs, parketleggers en woningstoffeerders te vinden. Volgens INretail branchemanager Bert-Jan van der Stelt is nog geen sprake van een 'acuut probleem', maar waarschuwt hij wel voor een structureel tekort aan vakmensen voor de komende jaren. Belangrijke oorzaak is volgens hem de terugloop van het aantal leerlingen uit het mbo. Van hieruit komt traditiegetrouw de meeste jonge aanwas, maar die instroom vermindert. Bovendien moet de woonbranche concurreren met bedrijven uit de metaal-, bouw,- en horecasector die ook uit dezelfde vijver vissen.

Florerende woningmarkt
Ook INretail directeur Jan Meerman ziet de problemen en deze worden nijpender nu detaillisten inde woonbranche juist goede zaken doen vanwege de florerende woningmarkt. 'We moeten terug in beeld komen bij degenen die zouden willen kiezen voor onze branche. Maar we moeten ook de mensen koesteren die de branche nu al haar gezicht geven. Dat komt geheid aan de orde bij de cao-onderhandelingen dit jaar. De onderste loonschalen worden ingehaald door de stijgende wettelijke minimum (jeugd)lonen. Als je een aantrekkelijke sector wilt zijn, is dat wel iets om over na te denken', zo schrijft hij in zijn wekelijkse column op 27 februari.

Asielzoekers inzetten
Volgens Meerman zouden bedrijven in de retail ook eens moeten kijken naar hun, volgns hem vaak stoffige, vacatureteksten. Ook 'potentials met een vlekje' of parttimers die meer willen werken zouden vogens hem prima werk kunnen vinden in de woonbranche.
Ludo Campman van het geplaagde Kwantum ziet kansen bij een heel aander groep, zo tekent De Telegaaf op. Hij pleit voor een 'vakmancursus' voor onder meer asielzoekers.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten