Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Toename aantal architectenbureaus terwijl omzet keldert

Het aantal architectenbureaus is tussen 2007 en 2012 bijna verdubbeld van 3035 in 2007 tot 5220 in 2012. Tegelijkertijd is de totale omzet bijna gehalveerd. 

De BNA (Bond van Nederlandse architecten) maakte vorige week deze cijfers bekend die het CBS (Centaal Bureau voor de Statistiek) verzamelde. De toename van het aantal architectenbureaus komt waarschijnlijk omdat bij de gevestigde architectenbureaus veel architecten zijn ontslagen die vervolgens massaal hun eigen bureau zijn gestart. Tegelijkertijd nam de totale omzet dramatisch af.

Verdunning branche
Samen duiden deze ontwikkelingen op een enorme verdunning van de architectenbranche. De helft van de omzet wordt over bijna tweemaal zoveel bureaus verdeeld. Statistisch gezien is er zo per bureau ten opzichte van de piek rond 2007 nu nog maar een kwart van de omzet beschikbaar. In werkelijkheid zullen er grote verschillen tussen bureaus zijn, zo vermoedt de BNA. Hoe deze nieuwe bureaus het ervan afbrengen is op basis van de cijfers van het CBS nog niet te zeggen. De ontwikkeling zou op een zekere verborgen werkeloosheid kunnen duiden. Een deel van de nieuwe bureaus zal echter ook zeker succesvol blijken te zijn, zo is de verwachting. 

Positieve kanten
Zo ziet Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, ondanks de slechte cijfers ook positieve kanten. ‘Wat we hier zien is de geboorte van een nieuwe generatie bureaus. Waar talentvolle ontwerpers voor 2008 eenvoudig werk vonden bij de gevestigde namen in de branche worden ze nu en masse op zichzelf teruggeworpen en gedwongen op eigen titel werk binnen te halen. Daarmee is het geen eenvoudige tijd. Maar wie in deze tijd het hoofd boven water houdt, kan zodra de economie weer aantrekt snel opschalen.’

Zie ook : www.architectenweb.nl
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten