Het hangt aan de muur en het hangt in de lucht. Schilderijen van Van Gogh en andere Nederlandse schilders doen het lekker in het huidige interieurwereldje. Een paar weken geleden introduceerde behangfabrikant BN Wallcoverings op de beurs Heimtextil in Frankfurt de collectie Dutch Masters, geïnspireerd op schilderijen die in het Rijksmuseum hangen. De firma Eijffinger lanceerde op diezelfde beurs de collectie Masterpiece, eveneens met schilderijen van grote meesters uit het Rijksmuseum als inspiratiebron. Zeer recentelijk kwam daar fabrikant Forbo bij met een collectie vloerbedekking waarbij het geprinte dessin ‘geleend’ is van een paar schilderijen van Van Gogh.
Appelbloesem
Drie Nederlandse bedrijven die alle drie met producten komen die gebaseerd zijn op grote meesters uit de schilderkunst, dat kan geen toeval zijn. Heeft Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum, extra geld nodig om de net aangekochte een-van-de-twee Rembrandts te bekostigen? Wil het Kröller Müller (waar ook een aantal Van Goghs hangen) extra bezoekers trekken en laat het Forbo nu figuurlijk de loper uitleggen met de Appelbloesem in printversie om dat te realiseren? Niets van dat alles, het Rijksmuseum heeft de collectie grotendeels gedigitaliseerd en je kunt van de site zo een Rembrandtje plukken. Wil je het grootster aanpakken zoals genoemde bedrijven dan kun je tegen betaling een hoge resolutie afbeelding krijgen en daar vrijelijk mee spelen.
Digitaal plukken
Zo is BN Wallcoverings lekker digitaal gaan bloemschikken door bloemen uit diverse schilderijen bij elkaar te sprokkelen om daar een nieuw geheel van te maken. Dat resulteert in behang met bloemen, vogels en vissen door elkaar, digitaal geplukt en naar eigen wens gegroepeerd als ware het een schilderij van Jeroen Bosch. Naast behang en tapijt kun je ook printen op dekbedovertrekken, kussens en gordijnen. Geintjes zijn daarbij mogelijk. Print op de lamellen van een horizontale jaloezie de kop van Vincent van Gogh, goed te zien in gesloten toestand. Even openen en hup, er ontbreekt ineens één oor. Weer sluiten en hup, je hebt hem weer een oor aangenaaid.
Ruik ik bloesem?
Forbo printte onder meer de beroemde Appelbloesem van Van Gogh op Flotex vloerbedekking. Dat is een tapijtachtig product met korte vezels en zeer geschikt voor zorgcentra omdat het zelfs nat is te reinigen. Dus lekkende ouderen is geen probleem, je schrobt de vloer zo schoon. Met de rollator door een op de grond liggende appel heenrijden terwijl de vloer is getooid met de Appelbloesem laat een dementerende oudere geloven dat ie de bloesem ruikt. En waarom geen zwart-wit versie van de Nachtwacht op je rolgordijn in de slaapkamer of op het dekbedovertrek? Technisch kan het allemaal en Wim Pijbes vindt het allemaal goed.
Onkruid
Ik vind het helemaal niks. Straks krijg je t-shirts met een zelfportret van Rembrandt, geglazuurde koffiepotten met het Melkmeisje van Vermeer en smartphone hoesjes met Mondriaan motieven. (Die er inmiddels al zijn.) ’s Avonds sluit je zittend op de bank de gordijnen met een app en kun je aan je bezoek over de volle breedte van de kamer de Nachtwacht tonen of Korenveld met kraaien van Van Gogh. Ik moet zeggen dat ik het digitaal opgeblazen en geprinte behang op de beurzen erg mooi vond staan, maar als het zo doorgaat vrees ik voor wildgroei. Dan worden de wanden een bloemenweelde van woekerend onkruid.
Aribert Guiking