Badkamers worden steeds luxer en ingewikkelder met allerlei toeters en bellen. De komst van smartphones en tablets doet daar nog een schepje bovenop. Wat dacht je van digitaal douchen?
Deze week stuurde het Perscentrum Wonen een uitgebreid bericht rond over allerlei nieuws op ‘badkamergebied’. Daarin een lofzang op allerlei technische ontwikkelingen in de badkamer zoals een kraan waarmee je water en geuren vermengt, apps voor de iPod om het licht aan en uit te doen, een sensor die reageert op een handbeweging waardoor je het toilet doorspoelt en een spiegel die als flatscreen werkt zodat je het laatste nieuws kunt lezen of je mail kunt checken. Allemaal opvallende, geinige en veelal nutteloze technische gadgets die in de bekende, opgewekte promotaal van het Perscentrum Wonen worden opgediend. Zo te lezen zijn de dames van het perscentrum helemaal ‘om’ en wordt het volgens hen digitaal douchen en gaan de kranen voortaan aan met een app in plaats van met een knop of hendel.
Digitalisering huishouden
Hoewel de manier waarop de ontwikkelingen bij de sanitairfabrikanten worden beschreven zijn doel voorbij schiet, geeft het wel wat aan. Namelijk dat de digitalisering van het huishouden snel gaat. Het woord digitalisering zou je hierbij in een aantal gevallen kunnen vervangen door het woord automatisering. Het is al jaren mogelijk de verlichting, de verwarming, het zonnescherm, de garagedeur, de gordijnen en andere zaken op afstand te bedienen, dus met een druk op de knop of via een druk op een display. Via sensoren en een tijdklok kan dat ook volledig automatisch, dus zonder menselijke tussenkomst. Domotica (huisautomatisering) heet dat met een duur woord. Ook letterlijk is het vaak duur want er moet van alles aan elkaar worden geknoopt en apparaten en schakelaars werken vaak moeizaam samen.
Smartphones en tablets
Met de komst van smartphones en tablets én de mogelijkheid van draadloos internet is domotica in een stroomversnelling gekomen en zie je hoe aanbieders van railsystemen, shutters en raamdecoratie hun producten ineens anders aanprijzen. Ze praten niet meer over zenders, sensoren, kabeltjes en motoren, maar laten zien dat je met je smartphone of tablet van alles in huis kunt aansturen. Op de deze week gehouden beurs Home & Interior in Nieuwegein was dat te zien op de stand van Busch-Jaeger. Deze fabrikant van wandcontactdozen, dimmers en bewegingsmelders toonde op de stand een ‘huis’ waar per ruimte te zien is hoe domotica in de praktijk kan uitpakken. (NB: Busch-Jaeger gebruikt in dit huis bewust nog wel bekabeling omdat dat bedrijfszekerder is).
Lichtshow
De bezoeker van het huis kan zelf uitproberen hoe in de woonkamer, slaapkamer, zitkamer, keuken of badkamer met een enkele druk op de knop de verlichting aangaat of van kleur verandert, de radio begint te spelen of een keukenapparaat wordt ingeschakeld. Op de consumentendag van de beurs kon Busch-Jaeger testen hoe consument daarop reageerde en dat was verrassend. Of eigenlijk ook weer niet. Want wat bleek? Jongeren, meegekomen met de ouders, hadden snel in de gaten hoe alles werkte en hadden in no time via een aanwezige iPod muziek in de tent en gaven een lichtshow die pa en ma de ogen deed knipperen. En de exposant deed glimlachen.
Docking station
Afgaande op de toekomstige generatie zit het dus wel goed; jongeren hoef je niks uit te leggen, die zitten op kleuterleeftijd al te swipen over ieder willekeurig scherm en snappen ‘vanzelf’ hoe al die apparatuur aangestuurd kan worden. Punt is wel dat jongeren niet de lampen, verwarming, bedden en baden kopen. Dat doen hun ouders en die zitten misschien meer te dubben over hun onder water staande huis dan een hippe badkuip met geïntegreerde ledverlichting en een docking station voor de iPod.
Intelligent toilet
Ondertussen gaan de fabrikanten verder met hun ontwikkelingen. Vorige week ontving ik een bericht over een toiletpot die via een railsysteem aan de muur omhoog en omlaag kan. Het schijnt al langer te bestaan en er is nog veel meer nieuws op toiletpottengebied, zo lees ik op de site wonenonline.nl. Ik citeer: ‘Er zijn op dit moment prototypen van toiletten die de fantasie ver te boven gaan. Ingebouwde analysetechnologie zorgt bij de toiletgang automatisch voor een gezondheids- en een dieetadvies. Daarbij blijft het niet; het toilet van de toekomst legt desgewenst automatisch contact met internetwinkels die de benodigde voeding direct aan de deur afleveren. Het zou zelfs mogelijk zijn dat het toilet de magnetron opdracht geeft de bereiding van bepaalde gerechten die niet in de aanbevolen dieetlijst staan te weigeren. Zo wordt het toilet van de toekomst ook onze huisarts, diëtist en digitale boodschappendienst.’
Chips en cola
Ja, leg zoiets maar eens voor als je een gezin hebt met kinderen in de puberleeftijd; praten over de pleepot van de toekomst. Die kinderen vinden de voorkant interessanter dan de achterkant. Het is belangrijker dat er chips en cola in huis aanwezig zijn dan een intelligente toiletpot. Als pa en ma daarover filosoferen wanneer zij praten over een mogelijk nieuw huis heb je grote kans dat de puberzoon zegt: ‘Pa, je kan de pot op.’
Aribert Guiking