Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Waarom heet lekker in de tuin zitten outdoor living?

Vroeger kwamen tuinmeubelen uit Engeland terwijl je daar nauwelijks buiten kunt zitten vanwege de vele regen. Daar hebben wij in Nederland ook last van. Maar blijkbaar heeft de tuinmeubelhandel geen last van het gebruik van Engelse termen.

Gevoelsmatig is er nauwelijks sprake geweest van een lente, maar zaterdag begint de meteorologische zomer. Als het dan ook nog eens echt mooi weer wordt, ontstaat er een run op de winkels die tuinmeubelen verkopen want vanwege het slechte weer is de verkoop tot nu toe allerbelabberdst. Dus als de zon echt doorkomt, gaat heel Nederland massaal op het terras, in de tuin of op het balkon zitten. Dan begint het seizoen van outdoor living. Want gewoon ‘lekker buiten zitten’ is er niet meer bij.

Loungeset
De keus aan tuinmeubelen is enorm, maar eigenlijk ook weer niet. Het gaat namelijk vrijwel uitsluitend om loungesets als ik afga op de stroom folders in de brievenbus en allerlei websites. Een losse loungestoel met hocker kán, maar normaal gesproken koop je in een keer een complete set, net zoals de bank binnen. Dus modulair opgebouwd zodat je lekker kunt schuiven. Net als de indoor zitmeubelen van tegenwoordig. Verschil is wel dat vrijwel alle buitenmeubelen gemaakt zijn van vlechtwerk. Het is kunststof dat lijkt op hout, polywood welteverstaan. Want hout blijft een belangrijk referentiepunt in de outdoor experience.

Regenbuitje
Daarom heeft de kunststof vrijwel altijd een houtkleurtje. Zo is de Ambrosia adjustable van leverancier Life Outdoor Living een verstelbare stoel in de kleur lightbrown en is de Moray coffee table voorzien van een grey wash. De Corsica loungeset heeft overigens all weather kussens. Dat is prettig want het betekent dat de kussens niet uren nat blijven na een regenbuitje. Het vlechtwerk zelf kun je reinigen met een cleaner of bespuiten met een protector. Zo verleng je volgens de leverancier de levensduur en op zich is dat weer heel erg sustainable. Life Outdoor Living heeft ook een spraystone tafel. Hierbij is een graniet structuur aangebracht op een geharde glasplaat.

Outdoor cooking
Uiteraard mag de outdoor kitchen niet ontbreken bij het Hollandse buitenleven want een simpele barbecue kan echt niet meer. Keukens met vijf pitten en een grill zijn niet ongewoon. Ook een keuken op wielen met afsluitbare deurtjes, ruimte voor drank en een granieten tafelblad is geen unicum want outdoor cooking is hot. Iets kleiner kan ook. Neem bijvoorbeeld de Smokey Joe Original van Weber; gewoon een geinig rond apparaat met handige handgrepen. Naast een uitvoering in stylish zwart kun je ook kiezen voor de Smokey Joe Premium spring green. Handzaam en best cool. Fabrikant Grand Hall heeft iets nieuws, een grillplaat die geschikt is voor ‘kleine stukjes die normaliter er doorheen zouden vallen’. Zo kun je zelfs genieten van de snippers paardenvlees die uit de karbonade spetteren.

Heater
Mocht het te koud zijn voor deze culinaire pret dan heeft Grandhall een heater van 1500 Watt om lekker in de tuin te chillen. Het verwarmingselement wordt geleverd met RVS beugels voor plafondbevestiging en je krijgt er een gratis tip bij: ‘Voor een maximaal rendement is het raadzaam niet hoger dan 3 m. te monteren.’ Zo'n verwarminjg is niet echt 'groen', maar hoe je het ook went of keert, de fun van outdoor  living staat of valt voor een groot deel met de weerssituatie. De oorsprong van veel tuinmeubelen is Engeland en Engelse tuinen mogen dan wel beroemd zijn, maar die groene tuinen hebben niet voor niets die kleur. Het regent daar altijd.

Afwateringsgat
De twee jonge Eindhovense ontwerpers Bob Copray en Niels Wildenberg weten dat. Zij bedachten de ‘1956’, een volledig kunststof kopie van de beroemde Loungechair van het echtpaar Eames uit 1956. Het origineel is van hout en leer en een icoon in de geschiedenis van hoogstaand meubeldesign. De kunststof versie, compleet met hocker, is volledig knaloranje (of wit of blauw of een andere kleur) en weatherproof. Essentieel onderdeel is een afwateringsgaatje waardoor regenwater makkelijk kan weglopen. Dutch design én praktisch comfort.

Nederlandse handelaren
In bredere zin is zichtbaar hoe Nederlanders al deze zaken combineren. De vroegere oerdegelijke Engelse tuinmeubelen zijn ingeruild voor lichtgewicht modellen uit Indonesië en Vietnam. Tuinmeubelen zijn niet meer voorbehouden aan de Engelse adel, maar beschikbaar voor de massa die nu de eigen green living kan praktiseren. Dit alles dankzij Nederlandse handelaren die in heel Europa een sterke positie in de tuinmeubelmarkt hebben. Begrijpelijk dat zij het Engels hebben overgenomen om hun waren aan te prijzen. Het lijkt er op dat zij ook nog wat anders hebben overgenomen: het weer.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten