Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Wat verandert er per 13 juni voor de webwinkelier?

Per 13 juni moeten webwinkels in de EU aan de Richtlijn Consumentenrechten voldoen. Bedrijven die online diensten en/of goederen verkopen, moeten hun werkwijze en bestelproces aan de richtlijn aanpassen. De richtlijn heeft tot doel consumenten een betere bescherming te bieden.

De belangrijkste wijzigingen:
1. Geen extra kosten
Consumenten mogen tijdens een bestelling op internet niet aanlopen tegen 'verborgen kosten'. Wanneer er sprake is van zogenoemde administratie- of portokosten moeten die expliciet worden vermeld. De consument moet ook bevestigen dat hij weet dat er eventuele extra kosten bijkomen.

2. Geen standaard aangevinkte vakjes
Consumenten moeten bij het doen van een bestelling op een website niet geconfronteerd worden met reeds aangevinkte vakjes, waardoor hij (ongewild) extra diensten afneemt. Op grond van de nieuwe richtlijn zijn vooraf aangevinkte vakjes met ingang van 13 juni verboden.

3. 14 kalenderdagen bedenktijd na aankoop
Nu hebben consumenten het recht om een aankoop 7 werkdagen na het sluiten van de transactie te herroepen. Vanaf 19 juni wordt de termijn verlengd tot 14 kalenderdagen. Binnen die termijn mag een consument goederen terugsturen. De richtlijn biedt zelfs extra bescherming voor de periode van een jaar als een verkoper de klant niet duidelijk heeft geïnformeerd. De herroepingstermijn gaat in op het moment dat de consument de goederen ontvangt. 

4. Terugbetaling binnen 14 dagen
Leveranciers moeten een consument binnen 14 dagen na herroeping het aankoopbedrag terugbetalen, inclusief gemaakte verzendkosten. Meestal draagt de verkopende partij het risico van beschadiging tijdens het vervoer.

5. Standaardformulier voor herroeping
De EU heeft een standaardformulier voor herroeping (download hier) opgesteld dat de consument kan (maar niet hoeft te) gebruiken wanneer hij zich bedenkt en een overeenkomst wil annuleren.


6. Geen extra kosten voor gebruik credit cards of telefonische hulpdiensten
Bij gebruik van een creditcard of ander betaalmiddel, mag de leverancier niet méér in rekening brengen dan de werkelijk gemaakte kosten. Bedrijven die een telefonische hulpdienst aanbieden waar de klant terecht kan met vragen over de overeenkomst, mogen hiervoor niet méér dan het gewone telefoontarief vragen.

7. Duidelijke info over betaling retourkosten
Consumenten moeten vooraf duidelijk worden geïnformeerd over het betalen van de retourkosten. Leveranciers moeten de consument een duidelijke schatting van de maximale kosten geven.

8. 'Digitale inhoud'
Consumenten moet duidelijke informatie worden gegeven over 'digitale inhoud'. Dat kan streaming audio zijn, maar ook e-books, films e.d. Een consument mag de online aankoop van digitale producten annuleren, maar alleen tot het moment waarop het feitelijke downloaden begint. Nadere wetgeving hierover is nog in de maak.

Met dank aan: de zaak.nl
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten