Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Wereld Slaap Dag is verzinsel van farmaceutische industrie

Vandaag is het Wereld Slaap Dag en grijpen allerlei bedrijven en organisaties dit aan om iets over slapen de wereld in te slingeren. Waar komt die speciale dag vandaan?

Velen waren er vanmorgen al vroeg bij want het is Wereld Slaap Dag en dan moet je blijkbaar vroeg uit de veren. Het was krap 9 uur of ik had de eerste drie slaap gerelateerde berichten al binnen. Philips kondigt met tromgeroffel aan dat ze nu lampen hebben die geschikt zijn voor hun Hue-systeem. Het is een E 14 peertje waarbij E 14 staat voor een kleine schroeffitting. Niks bijzonders zou je zeggen, maar dat ziet Philips anders. Bring your candle-lit dinner into the 21st century with the new Philips Hue E14 candle, heet dat in marketingtaal.

Daglicht nabootsen
Maar het nieuws is nog niet op, er is zo’n peertje dat wit licht geeft en ook een die kleur kan geven. Allebei ledlampjes, maar niet ieder ledje geeft gekleurd licht, laat dat duidelijk zijn. Beide lampjes (‘kandelaars’ volgens Philips) passen in het Hue-systeem, een systeem waarbij je via een app het licht kunt reguleren. Het kleurpeertje is voor de fun (entertainment volgens Philips) en het witte lampje voor wellbeing. Daarmee kun je op de slaapkamer het licht ’s avonds langzaam dimmen en zorgen dat het ’s morgens langzaam feller wordt, als ware het de zon die in de slaapkamer opkomt.

‘Binnenkort verkrijgbaar’
Hoewel Philips niet refereert aan de Wereld Slaap Dag is de introductie van zo’n intelligent slaapkamerlampje natuurlijk niet voor niets gekozen. Wel jammer dat ze niet zo uitgeslapen zijn om dat op de speciale Hue-site aan te passen. Daar staat dat de peertjes ‘binnenkort verkrijgbaar’ zijn.

Frisse lucht in slaapkamer
Een tweede bericht komt van Velux, dakramenspecialist en leverancier van raamdecoratie voor die ramen. Velux heeft niets nieuws te melden, maar de Wereld Slaap Dag is een mooi aanknopingspunt en het gaat vandaag om het belang van frisse lucht in de slaapkamer (uiteraard te verkrijgen via de ventilatieopeningen in het dakraam) en het belang van een goede verduistering (uiteraard te regelen via de rolgordijnen en andere Velux-producten).

Belgen en bedden
Het derde bericht (om 8.50 uur ontvangen) komt van De Slaapraad uit België. Dat is een samenwerkingsverband van detaillisten en bedden- en matrasfabrikanten dat met voorlichting en acties de consument informatie wil geven over bedden, matrassen en van alles rondom slapen. De Slaapraad geeft wat cijfers en zo weten we dat 10% van de Belgen niet meer dan 250 euro wil betalen voor een tweepersoons matras, een kwart 250 tot 499 euro een redelijke prijs vindt en dat 33% bereid is meer dan 1.000 euro te betalen.

Europese samenwerking zonder Nederland
De cijfers komen uit een onderzoek van EBIA, een samenwerkingsverband van een aantal Europese bedden- en matrasfabrikanten en brancheorganisaties. Het zijn cijfers uit 2015 en volgens een woordvoerster van de Slaapraad is er ‘niet veel veranderd’ sinds die tijd. In Nederland was de CBM (Branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie) vertegenwoordiger voor de EBIA, maar dit is per 1 januari gestopt omdat er nog slechts een handjevol bedrijven uit de bedden- en matrassenindustrie wilde meedoen (lees: meebetalen), zo laat Herman Jurrius van de CBM weten. 

Wereld Slaap Dag
Maar waarom wordt de World Sleep Day Dag aangegrepen om (non-)nieuws te presenteren? En wie zit daar achter? Achter die dag zit de WSF (World Sleep Federation), nauw verbonden met de WSS (World Sleep Society) met daar boven de WASM, de World Association Sleepmedicine, alle gevestigd in de Verenigde Staten.
De WASM is een club van voornamelijk farmaceutische bedrijven die ‘slaapproblemen in de samenleving’ aan de orde wil stellen en de World Sleeping Day is hiervoor het internationale uithangbord. De WASM windt er geen doekjes om en laat op haar site weten wat zij wil: het ‘zoeken naar het aanmoedigen van ontwikkeling en uitwisseling van informatie voor wereldwijde en regionale standaarden voor het gebruik van slaapmiddelen.’

Farmaceutische industrie sponsor
De Wereld Slaap Dag, altijd op de laatste vrijdag voordat de lente begint, wordt wereldwijd als kapstok gebruikt door allerlei bedrijven en organisaties om iets te vertellen over slapen. De dag bestaat sinds 2008 en wordt dit jaar gesponsord door onder meer een paar farmaceutische bedrijven en – heel curieus – een grote Italiaanse pastaproducent. Hoofdsponsor is een hotelketen.

Lekker slapen
Bij zulke belangrijke zaken hoort natuurlijk een congres en dat is dit jaar in Praag van 7 tot met 11 oktober. Inschrijven kan nu al en gezien de foto’s van het hotel zullen de deelnemers daar comfortabel kunnen slapen. Al dan niet met slaappillen.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten