Eindelijk is het zover: de Somnox slaaprobot is verkrijgbaar voor de consument. De robot is geen houterig lopend mannetje (m/v), maar een zeer groot uitgevallen 'boon' met een zacht pyjamajasje er strak omheen. Je kunt het ook zien als een extreem gestileerde knuffel zonder ledematen voor volwassenen. De buitenkant is nogal saai, maar het gaat feitelijk om de binnenkant want die maakt fijne geluidjes. Slaapverwekkende geluidjes.
Het apparaat moet je letterlijk omarmen en tegen je aan leggen. Het bevat sensoren die je eigen ademhaling detecteert en dat tempo iets verlaagt. Daardoor ga je onbewust rustiger ademen en val je sneller in slaap, zo wordt gesteld door de makers. Ook kun je via een app bepaalde rustgevende geluiden laten horen of muziek. Geen hardrock of heavy metal, lijkt mij. In de toekomst zullen er updates komen waardoor het apparaat zich met behulp van de sensoren kan aanpassen aan het gedrag van de gebruiker. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als het iemand betreft die af en toe last heeft van nachtmerries. Of regelmatig in een ander bed slaapt.
De robot is ontwikkeld door een aantal oud-studenten van de Technische Universiteit in Delft en hun geesteskind is als start-up in de markt gezet, heel modern dus. Die technoboys weten hoe je de publiciteit bespeelt en in bepaalde kringen hebben ze al veel reuring veroorzaakt voordat er überhaupt een goed werkend prototype was. Ik ben via de mail de laatste twee jaar op de hoogte gehouden van alle vorderingen en dat was best sympathiek. Dat ik tegelijkertijd op drie beurzen de afgelopen twee jaar de Somnox-stand betrad, maar daar of niemand aantrof of alleen iemand die er eigenlijk niks over kon vertellen, was minder prettig. Maar ja beurzen....da's old skool.
Ik ben benieuwd hoe het apparaat opgepikt gaat worden door de consument. Het is verkrijgbaar via diverse websites variërend van Bol.com tot bepaalde medische sites. Aanvankelijk werd de slaapboon vooral gepromoot als alternatief tegen slaapmiddelen en leek het een soort anti-farmaceutische industrie speeltje te gaan worden. Dat is nu sterk afgezwakt. Ook is het ding minder technisch en meer aaibaar geworden doordat bedden- en matrassenfabrikant Auping erbij werd betrokken. Die zorgde voor het hoesje.
Auping-dealers zal ongetwijfeld gevraagd worden het apparaat te promoten, maar 599 euro lijkt mij aan de hoge kant. Voor 104 euro minder heb je al een Auping matras en zie dan maar eens zo'n slaaprobot te verkopen aan een bijdehante klant; hallo meneer de verkoper, is die matras van u niet goed genoeg om in slaap te vallen?
Het idee achter het apparaat is prima want je gunt toch iedereen een lekkere slaap? Liever met zo'n knuffelboon dan met een pilletje. Hoewel, kan je nog wel zonder je robotje naar bed als het echt werkt en goed bevalt? Raak je er niet aan verslaafd en wat moet je als je op vakantie gaat?
Of is het niet teveel een duur gadget? Reken maar dat er binnenkort ronkende jubelverhalen online zullen oppoppen want het bedrijf achter de slaapboon heeft zich niet voor niets gepresenteerd als start-up en dat zorgt alleen daardoor al voor veel aandacht. Maar misschien is die boon wel een zaadje dat zich als Hollands zaaigoed over de wereld gaat verspreiden en wortel gaat schieten, dat kan natuurlijk ook.
Wel oppassen: geen water geven en zeker niet bemesten.
Aribert Guiking