Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Wonen in de winter

De bouwsector vreest slachtoffer te worden van PFAS, een stofje dat voor talloze producten wordt gebruikt en ook bijna overal in de grond blijkt te zitten. Dat schijnt foute boel te zijn en daardoor dreigen nu allerlei bouwprojecten stil te vallen. Mocht dat echt zo zijn dan is de kans groot dat de huizenprijzen nog verder zullen stijgen en dat is vooral voor jongeren en starters op de woningmarkt rampzalig.

Sommige jongeren denken niet alleen aan nu, maar ook aan de toekomst. Zo bleek afgelopen week op de Dutch Design Week hoe jonge designers zich bezig houden met de toekomst van 'wonen'. Daarbij gaat het niet alleen om tiny houses, nieuwe woonvormen of hoe de huizen van de toekomst worden ingericht, maar ook om de te gebruiken materialen. Zo denken sommige jonge ontwerpers dat biobased bouwen onontkoombaar is.

De dagelijkse realiteit legt andere accenten. Veel jongeren willen graag in een stedelijke omgeving wonen, maar als er kinderen komen blijken jonge gezinnetjes toch te verlangen naar een gewoon huis met een tuin, een grasveldje en een Gamma schutting. Weer anderen, en dat zijn er velen, houden eigenlijk toch wel heel veel van 'vroeger', zo zag ik op een kersttentoonstelling in een vestiging van Intratuin.

Daar kun je huisjes, kerkjes en complete straatjes kopen om jezelf in kerstsfeer te brengen. Uiteraard ontbreekt hoogbouw en zijn rijtjeshuizen uit den boze. Het zijn allemaal Anton Pieck-achtige huisjes en de nepsneeuw die er overal ligt, illustreert dat er nog geen sprake is van global warming of andere klimaattechnische gevaren.

Uiteraard kun je als consument al die losse elementen kopen en daaruit kun je afleiden dat mensen terugwillen naar koude winters, kleinschaligheid en kneuterigheid. De olieboer komt langs met een handkar met een oliedrum vol petroleum, het bier wordt in houten vaten vervoerd waarbij twee paarden de kar trekken en de bakker rijdt rond met een hippe bakfiets, maar moet het doen zonder elektrische ondersteuning. Er is een tentje met een bord Boter Kaas Eieren en een kraam waar stroopwafels worden verkocht (Dagelijks vers. Dat proef je!) Een boer knielt bij een simpele tractor die geen rolbeugel heeft, laat staan een gesloten cabine. Waarschijnlijk pech met de motor, maar hij hoeft gelukkig niet naar het Malieveld te rijden.

Wie van techniek houdt, kan bij Intratuin diverse treintjes kopen, uiteraard allemaal getrokken door stoomlocomotieven. Vroeger was er nog geen sprake van roetfilters, laat staan dat de mensen zich druk maakten over de uitstoot van fijnstof of CO2. Het enige onheil lijkt te komen van een huis dat in brand staat (met flikkerende ledlampjes als nepvuur), maar gelukkig is er een brandweerwagen met een miniladdertje dat zeker niet arboproof is, maar dat maakt niet uit. Het ziet er toch allemaal gezellig uit?

In de ruimte waar de megamaquettes staan opgebouwd, barstte het van de opa's en oma's met kleinkinderen want het was herfstvakantie en de ouders moesten natuurlijk werken om geld te verdienen zodat ze met kerst hun huis gezellig kunnen inrichten met de nieuwste kerstdecoraties. Want zwelgen in nostalgie mag, maar de kerstballen moeten natuurlijk wel kleuren volgens de jongste woontrends.

Sommige zaken blijven echter tijdloos. Zo zag ik dat de vogelhuisjes van nu nog steeds vrijwel hetzelfde zijn als in mijn eigen jeugd. Het aanprijzen daarvan daarvan is wel weer heel eigentijds. Op een groot bord bij de afdeling vetbollen en vogelhuisjes staat in grote letters: funda voor vogels,

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten