Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Woonboulevard profiteert niet van aantrekkende huizenmarkt

De woningmarkt leeft op en verkopers van keukens en vloeren merken dat direct. Op meubelboulevards merken ze daar weinig van, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Hoewel de woningmarkt wat lijkt aan te trekken, zullen meubelboulevards daar weinig van merken. Want consumenten kunnen zich door striktere hypotheekregels minder dure meubels veroorloven, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Daarnaast merken winkels op de meubelboulevard last van internetverkoop. ‘Doordat je op internet al veel kan laten zien, heb je in de winkel minder meters nodig’, citeert de krant filiaalhouder Bart Kruijver van Beter Bed op de Beverwijkse woonboulevard. Zijn vestiging verhuist binnenkort dan ook naar een kleiner pand op het terrein.

Veel leegstand
Retailers in de woonbranche hebben al jaren te maken met dalende omzetten, hoewel de eerste helft van dit jaar een zeer bescheiden plus van 0,6% genoteerd kon worden. Het leidt tot sluiting van veel winkels en bij woonboulevards staat 10,3% van het winkeloppervlak leeg, In Nederland zijn er tussen de 110 en 140 woonboulevards, afhankelijk van de definitie. Tweederde daarvan is overbodig, stellen branchevereniging INretail en de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN). Sloop of een mogelijkheid, maar dat blijkt in de praktijk lastig realiseerbaar.

Rol provincie
Deskundigen pleiten voor een belangrijker rol van provincies en dat proces verloopt moeizaam. Het aanpassen van bestemmingsplannen is volgens INretail en IVBN niet de oplossing voor de nijpende situatie. ‘Als je op meubelboulevards aan de rand van de stad bijvoorbeeld grote supermarkten en Blokkers toelaat, trek je de binnenstad leeg’, stelt voorzitter Jan Meerman van INrretail. ‘Dan ben je over een paar jaar nog verder van huis.’
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten