Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Woonwinkelier worstelt met corona

Als je als winkelier van meubelen, bedden, vloerbedekking, gordijnen of andere interieurproducten geen topjaar hebt gehad, kun je beter de deur niet meer openen als het van Mark Rutte weer mag. Dan kun je beter overgaan van (tijdelijke) lockdown naar (voorgoed) onderduiken want dan ben je een waardeloze ondernemer. Wie de cijfers van branchevereniging INretail of statistiekfabriek CBS bekijkt, kan zien dat 2019 een geweldig jaar was voor de woonbranche. Ondanks corona. Beter gezegd: dankzij corona.

Want vanwege de beperkingen kon en kan er buitenshuis niets worden uitgegeven terwijl tegelijkertijd iedereen moet binnen blijven. Als het salaris wel blijft komen en de muren je zowat aanvliegen, blijkt er een onweerstaanbare behoefte te ontstaan om te gaan denken aan een nieuwe keuken, badkamer, vloer, bank of bed. 'De mensen willen kopen', verzekerde mij vorige week een woonwinkelier die achter zijn eigen gesloten deur zat die wel open was. 'Voor pakjes.'

Hij hoorde weinig van zijn leveranciers en kreeg de indruk dat velen qua ontwikkeling op hun krent blijven zitten; 'ik zie niks nieuws.' Opvallend, want ik word al maanden platgemaild door allerlei bedrijven die mij in kennis willen stellen van hun tafels, banken, vloeren, bedden en aanverwante producten en ik neem aan dat daar wat nieuws bij zit. Vanwege die onophoudelijke golf mails klik ik het meeste direct weg; geen beginnen aan. 'Hou op, iedereen denkt dat ie een nieuwsbrief moet versturen, ver-schrik-ke-lijk', aldus de winkelier. Blijkbaar hebben meerdere mensen last van dat digitale bombardement dat dagelijks over ons wordt uitgestort.

Ondertussen zijn winkeliers nog druk met het uitleveren van orders die vaak al maanden geleden zijn geplaatst. Orders van november worden soms pas in mei uitgeleverd en zo bezien is de huidige lockdown geen probleem voor de meeste winkeliers want het topjaar 2020 krijgt zeker de eerste helft van dit jaar een vervolg.

De vraag is wel wat er gebeurt als fysieke winkels nog weken dicht blijven en daardoor nieuwe orders zeldzamer worden. Mocht ondanks geklungel met het vaccinatieprogramma het toch zodanig lopen dat rond de zomervakantie een substantieel deel van de Nederlanders is ingeënt, dan valt het zaakje droog. Want als er gevlogen mag worden en als de horeca opengaat dan is het eigen huis – en ook de inrichting daarvan – even helemaal niet meer belangrijk.

Juist vandaag wordt gecommuniceerd dat vanaf volgende week winkels beperkt open mogen voor het afhalen van bestelde goederen. Voor schoenen- en modezaken (die zwaar getroffen zijn) een uitkomst, maar voor woonwinkeliers maakt het niets uit omdat zij vrijwel nooit uit voorraad kunnen leveren en de gedane bestellingen nog wekenlang ergens in de pijplijn zitten.

Ik ben benieuwd of er woonwinkeliers zijn die nu ineens kleine spullen op voorraad blijken te hebben en deze online aanbieden met de mededeling dat ze direct opgehaald kunnen worden. Daarvoor moet de klant naar de winkel – en dat doet ie graag om er even uit te zijn – en als je dan toch binnen bent rijst de vraag: mag ik even rondkijken? 

Welke winkelier zegt dan resoluut: 'Nee!'

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten