Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Corona en beurzen in 2023, hoe zit dat nu precies?


Na bijna twee jaar stilstand kunnen de vakbeurzen weer gaan draaien. Corona is uit het zicht verdwenen en de daaraan gerelateerde beperkingen zijn opgeheven. Maar hoe zit het met exposanten en bezoekers uit China waar het coronavirus nu keihard toeslaat? 

 

Bezoekers in de rij tijdens de zogenaamde Summer Edition van Heimtextil die in juni 2022 werd gehouden toen de beperkingen vanwege corona tijdelijk even losser waren.

Het nieuwe jaar is begonnen en corona lijkt ver weg. Dus vanaf volgende week gaat het beurzencircus na bijna twee jaar stilstand weer van start. Twee jaar geleden kwam er een onbekend virus 'overwaaien' uit China en dat legde niet alleen alle beursactiviteiten stil, maar vrijwel de hele samenleving. Het virulente virus is in Europa min of meer onder controle en alles kan weer, dus ook grote beurzen kunnen weer worden gehouden. Ook in beurzenland Duitsland. 

Rigide beperkingen
Tegelijkertijd wordt China overspoeld door corona nu de rigide beperkingen daar ineens overboord zijn gegooid. Bijna twee jaar lang zaten Chinezen vast in eigen land en nu zij weer vrij mogen reizen is het land een grote besmettingshaard. Chinese bedrijven staan al maanden te trappelen om zich in Europa op beurzen te presenteren en dat geldt in veelvoud voor bezoekers die zich internationaal willen oriënteren. Kan dat zomaar en hoe zit dat bijvoorbeeld in Duitsland waar de meeste grote internationale beurzen plaatsvinden? 

Mondkapjes verplicht in openbaar vervoer
In Duitsland zijn sinds juni 2022 alle aan corona gerelateerde beperkingen opgeheven. Beurzen kunnen zonder restricties worden gehouden, hotels, cafés en restaurants zijn vrij toegankelijk. Alleen in het openbaar vervoer en taxi's zijn mondkapjes verplicht. Er is geen inreisverbod voor internationale reizigers en er hoeft geen negatieve coronatest te worden getoond. Sinds 30 december 2022 stellen Italië en Spanje dat wel verplicht en zij willen dat voor heel Europa laten gelden, maar daar is nu geen sprake van. Wellicht gaat dat nog komen.

Meubelbeurs in Keulen doorgeschoven
Volgende week dinsdag start in Frankfurt de beurs Heimtextil en een paar dagen daarna Domotex in Hannover. Beide beurzen kennen geen aan corona gerelateerde beperkingen. De meubelbeurs IMM in Keulen zou normaal gesproken daarna plaatsvinden, maar is om onduidelijke redenen verplaatst naar begin juni. Waarschijnlijk speelt de angst voor corona daarin een rol. Ook de in Keulen te houden beurs ISM is verplaatst van januari naar april. Als verklaring hiervoor wordt op de site verwezen naar 'kostenexplosies van ruwe materialen, energie en logistiek' en het 'onvoorspelbare gedrag van de consument.' Deze argumenten zouden drie maanden later minder sterk zijn, zo wordt in Keulen hardop gehoopt.

Het woord corona is taboe
De grote beurs BAU in München is ook doorgeschoven; in plaats van januari wordt het april. Ook hier is de motivatie voor verplaatsing nogal vaag en komt de organisatie niet veel verder dan exposanten en bezoekers 'maximale zekerheid [willen] geven voor hun planning.' Het toont aan dat de Duitse beursorganisaties hun eigen interpretatie kunnen geven aan hun omgang met het coronavirus, overigens zonder dat woord expliciet te gebruiken. 

Nederlandse beurzen
In Nederland zijn de beurzen van kleinere omvang, nationaal georiënteerd en hebben alleen daarom al minder te maken met coronabeperkende maatregelen. Bovendien zijn veel Nederlanders gevaccineerd of hebben een zekere immuniteit vanwege een eerder opgelopen infectie. In de tweede helft van afgelopen jaar zijn al meerdere beurzen gehouden waarbij het - niet verplicht - dragen van mondkapjes de meest in het oog lopende zelfopgelegde beperking was.

Chinese tsunami
Al met al is het voor Nederlanders geen probleem om (Duitse) beurzen te bezoeken. En hoe zit het met de Chinezen? Voor de volgende week te houden Heimtextil staan er 462 exposanten uit China op de lijst. Die hebben allemaal al betaald voor hun standruimte en willen die uiteraard graag bezetten. Hun producten zijn al lang onderweg, maar wat nemen zij persoonlijk mee, wetende dat het coronavirus als een tsunami door het eigen land raast? 

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten