Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Duitsers kennen geen domotica en willen geen smart home

Omdat Duitse producten vaak goed zijn en omdat er veel 'techniek' uit Duitsland komt, heb ik lange tijd gedacht dat de combinatie Duitsers en techniek voor de hand liggend was. Inmiddels weet ik beter en deze week werd ik daar weer eens op gewezen. Op de eergisteren gehouden Duitslanddag zou de directeur van een Nederlands installatiebedrijf een verhaal houden over 'domotica in Duitsland'. Voor hij begon, liet zijn Duitse inleider weten: 'Geen Duitser kent het begrip domotica, wij spreken over smart home.' 

Het begrip smart home is overigens bij de meeste Duitsers nog volstrekt onbekend. Duitsland loopt in vergelijking met Nederland achter op het gebied van domotica, sorry- smart homes dus. Steden als Frankfurt, Berlijn en München staan zelfs onder het het gemiddelde in Duitsland, zo vertelde de installateur-directeur. Parijs doet het beter en Amsterdam staat daar weer boven. Daarna volgen nog wat steden en Dubai is koploper als het gaat om de penetratiegraad van smart homes.

Ook wist de spreker te melden dat er in Duitsland jaarlijks 325.000 nieuwe woningen worden gebouwd waarvan er 700 worden voorzien van domotica. Dat is dus he-le-maal niks. Ik moest direct denken aan de in januari gehouden meubelbeurs IMM waar voor het tweede jaar op rij een Smart Home pronkte met de bekende toeters en bellen voor verwarming, verlichting, een 'intelligente' spiegel, laadpaal voor de Tesla (of was het een BMW?) en een robotgrasmaaier op kunstgras. Vernetzung en Konnetivität waren de sleutelwoorden.

Het heeft alles te maken met digitalisering en ook daarin loopt Duitsland achter ten opzichte van Nederland. Je houdt het niet voor mogelijk, maar talloze Nederlandse bedrijven kunnen hun fax nog steeds niet wegdoen omdat ze hiermee moeten communiceren met Duitse zakenrelaties.

Het Duitse vakblad Möbel Kultur liet september vorig jaar weten dat de meubelindustrie moest gaan samenwerken met fabrikanten van consumentenelektronica want verlichting, verwarming en apparaten in de keuken worden steeds 'slimmer' en laten zich goed integreren met interieurproducten. En wat te denken van smart bedding met op- en neergaande bedden, ontwaakverlichting, slaap apps en vanuit bed bedienbare gordijnen?

Wie nu in Milaan rondloopt (Milan Design Week, Salone del Mobile) kan zien wat de samenwerking tussen het Amerikaanse audiomerk Sonos en het Deense meubelmerk Hay oplevert: de zwarte en witte geluidsboxjes hebben een (Scandinavisch) kleurtje gekregen. Nou-nou, wat een innovatie.

Er zullen in Milaan ongetwijfeld nog meer cross-overs te zien zijn, maar ik denk dat de technische complexiteit van de domotica aanbieders in combinatie met het esthetische gefröbel van meubelproducenten wordt overtroffen door techreuzen als Apple, Google, Microsoft en Amazon die met spraakgestuurde kastjes en appjes de huizen van de toekomst 'slimmer' gaan maken. 

Een voordeel: al die bedrijven leunen volledig op internet en met het verzamelen van data waar Facebook nu voor wordt gestraft, wordt er ineens fors aan de digitale handrem getrokken. Vooral in Duitsland ligt privacy zeer gevoelig. Dus wellicht dat die achterstand bij onze oosterburen een omgekeerde wet van de remmende voorsprong gaat worden.

Desondanks een oproep aan al die Duitse bedrijven: flikker die fax er nu eens uit!

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten