Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Meubels van opgevist plastic uit Amsterdamse gracht

Projectmeubelfabrikant Vepa lanceert kantoormeubilair dat is gemaakt uit plastic dat is opgevist uit Amsterdamse grachten. Samen met staalafval en hout zorgt dit voor 'circulair' meubilair.

De nieuwe meubellijn bestaat uit een grote tafel, een stoel, een lamp en akoestische panelen. De tafel heeft een onderstel van eiken, een blad van verschillende lagen hout en geperst PET en is aan de zijkanten afgewerkt met omgesmolten staal. De stoel is gemaakt van hout, gerecycled PET en voor de kussens werd afval uit de fabriek gebruikt. Ook voor de lamp en het akoestische paneel is gerecycled PET een belangrijk bestanddeel.

Voor 1 tafel 1002 flessen
Het benodigde materiaal werd gehaald uit de Amsterdamse grachten in samenwerking met Plastic Whale. Dit Plastic Whale Circular Furniturebedrijf vist sinds 2011 plastic uit de grachten (meestal als bedrijfsuitje) en maakt daar boten van die vervolgens worden ingezet om nog meer plastic/grondstof op te vissen. Voor het maken van een tafel zijn 1002 PET-flessen nodig. Voor de stoel 67 flessen en voor het paneel 33 stuks. In de lamp zijn, al naar gelang de grootte, 8 tot 17 flessen verwerkt.

Duurzaam ondernemen
Met de meubellijn,  genoemd, wil Vepa zich profileren als bedrijf dat duurzaam ondernemen niet alleen propageert, maar ook daadwerkelijk concretiseert. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in projecten die het probleem van rondzwervende PET-flessen aanpakt. Zo is Vepa in India bezig om afvalverwerkingscentra op te zetten om het daar verzamelde afval te kunnen gebruiken voor een volgende meubellijn.Dagje vissen
Goedkoop zijn de producten niet. De tafel (Boardroom Table) kost de gebruiker 15.000 euro en een stoel 850 euro. Een tafel plus vier stoelen komt op 19.800 euro. Daarbij krijg je dan wel een vistocht door de Amsterdamse grachten, een workshop en een lezing van Plastic Whale.
Het ontwerp van de collectie komt van Lama Concept, een bedrijf dat vooral bekend is vanwege vloerkleden en roomdividers die gemaakt zijn van vilt.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten