Volgens de Duitse Stiftung Warentest zegt de prijs over een matras weinig over de kwaliteit. De hardheid van een matras wordt door iedere fabrikant naar eigen goeddunken ingevuld, zogenaamde zones zijn grotendeels flauwekul en latexmatrassen zijn in het algemeen de beste matrassen.
De Stiftung Warentest, de evenknie van de Nederlandse Consumentenbond, deed uitgebreid onderzoek naar pocketveermatrassen, boxsprings, matrassen van koudschuim en latexmatrassen. Totaal werden 197 verschillende matrassen onder de loupe genomen. Volgens het onderzoek zijn latex matrassen gemiddeld genomen de beste keus. Ze zijn zwaar en minder praktisch voor mensen die het snel warm hebben, maar de duurzaamheid is in orde en ze geven over het algemeen een goed ligcomfort. Bij de boxsprings, de duurste variant in het onderzoek, kreeg slechts een model bij het onderdeel ligcomfort het predikaat ‘zeer goed’.
Effect zonering niet meetbaar
Afgaan op het prijsniveau is geen goede graadmeter voor de kwaliteit. Matrassen van minder dan 200 euro zijn over het algemeen van mindere kwaliteit. Dure matrassen zijn wel beter, maar niet altijd goed. De zogenaamde zones stellen nauwelijks wat voor want het effect daarvan is nauwelijks meetbaar, laat staan voelbaar, zo concluderen de onderzoekers. Ook de hardheid van matrassen is discutabel. Leveranciers bepalen zelf wat soft, medium of hard is, zo ondervond het Duitse instituut en wat ‘soft’ bij de een is, kan ‘medium’ zijn bij een ander.
Latex matrassen het beste
De matrassen van latex komen gemiddeld als beste uit de bus. De matras is duurzaam, heeft een aangenaam ligcomfort en is ook geschikt voor mensen die het relatief gezien snel koud hebben. Nadeel is dat latex voor zweters minder aantrekkelijk is en ook nogal zwaar. Dat laatste telt, want als tip wordt meegegeven dat je matrassen zeker iedere drie maanden moet keren.
Koudschuim geeft kuilvorming
Dat laatste zou je volgens de Stiftung Warentest zeker moeten doen voor matrassen van koudschuim want zij zijn gevoelig voor kuilvorming, hebben een matig vochttransport en de hardheid is wisselend. Positief is het gewicht (makkelijk keerbaar) en het zijn fijne matrassen voor koukleumen. Het laagje visco elastisch schuim dat op sommige matrassen wordt aangebracht, komt het vochttransport niet ten goede. Het ligt misschien wel wat lekkerder.
Pocketveer en boxspring
Pocketveermatrassen zijn prima voor zweters en hebben een goede puntelasticiteit. Ze zijn wel zwaar, gevoelig voor kuilvorming en minder geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Bij boxsprings kun je vanwege de hoogte makkelijk in- en uitstappen en met een topper is deze geschikt voor koukleumen én zweters. De opgegeven hardheden kloppen vaak niet. En verder? Boxsprings zijn duur, groot en zwaar. Een volledige omranding is esthetisch misschien mooi, maar kan leiden tot schimmelvorming vanwege vochtophoping, zeker als gebruik wordt gemaakt van kunststof bekleding.
Tips
Bij het onderzoek zijn voor alle type matrassen de medium variant gebruikt, althans als zodanig aangegeven door de leverancier. Alle matrassen zijn getest op een lattenbodem, in Duitsland een veelgebruikte bedbodem.
De onderzoekers geven ook tips. Matrassen moet je minstens iedere drie maanden keren en ook de tijk moet iedere drie maanden in de wasmachine. ‘Maar liever iedere keer als je het bed verschoont’. Proefliggen is een prima manier om zelf de matras te testen en dat kan het beste thuis. Daarover moet je onderhandelen met de verkoper want het is bepaald geen gemeengoed om dat als verkoper te accepteren. Dat de verpakking er dan niet af kan (want misschien gaat de matras retour), moet je maar accepteren, stelt het Duitse instituut.
Een uitgebreide samenvatting van de test is te lezen op www.test.de