Het online platform Circular Dreams wil hergebruik van bedtextiel stimuleren door retourzendingen van dekbedovertrekken opnieuw op de markt te brengen. Ook kunnen consumenten via het platform oud ongebruikt bedtextiel inleveren waarna het weer wordt verkocht.
Circular Dreams wil voorkomen dat bedtextiel wordt afgedankt terwijl het nog goed bruikbaar is. Volgens het bedrijf, dat zichzelf presenteert als een conline platform, liggen er per huishouden gemiddeld twaalf dekbedovertrekken in de kast. Een deel daarvan wordt nooit gebruikt en toch wordt er regelmatig nog wat nieuws bijgekocht. Dat blijkt dan soms toch niet te bevallen, wordt teruggebracht naar de winkel of wordt na online aanschaf teruggestuurd en dan? Het wordt lastig om zo'n dekbedovertrek dan nog 'normaal' te kunnen verkopen. Circular Dreams wil dit doorbreken en ziet drie 'stromen' bedtextiel die nog goed verkocht kunnen worden via hun platform.
Retouren herverkopen
De eerste stroom zijn retourzendingen van net nieuw gekochte nieuwe producten. Denk aan een consument die via een webshop een dekbedovertrek bestelt en deze weer terugstuurt, bijvoorbeeld omdat de kleur of het dessin niet bevalt. Circular Dreams noemt dit Used Returns. Het kan zijn dat er een overtrek terugkomt vanwege een kleine productiefout die hersteld kan worden. Circular Dreams doet dat en biedt het product weer te koop aan onder het label Imperfectly Perfect. Tot slot is het ook mogelijk dat consumenten oude, maar nog goede dekbedovertrekken in de kast hebben liggen die niet meer gebruikt worden. Deze kunnen zij gratis naar Circular Dreams sturen die deze onder het label Vintage via hun platform te koop aanbiedt, alles tegen sterk gereduceerde prijs.
Tweedehands kleding
Het idee van het platform komt van Bart van Gorcum en Floris van Willigen die elkaar kennen van hun studie aan de Wageningen Universiteit en graag iets wilden gaan doen dat 'impact heeft', vertelt Van Gorcum. Daarbij kwamen ze erachter dat de productie van textiel een behoorlijk negatieve impact heeft op het milieu en zo kwamen ze op het idee om 'textiel zo lang mogelijk in de keten te houden' wat uiteindelijk resulteerde in de oprichting van het platform Circular Dreams. Van Gorcum verwijst daarbij naar diverse platforms die bemiddelen in de koop en verkoop van tweedehands kleding, een groeiende markt.
Ingewikkelde logistiek
Mede-oprichter Van Gorcum beaamt dat er nog een groot gat gaapt tussen het idee van het platform en de concrete uitwerking daarvan. 'Het is nu heel erg learning by doing', geeft hij toe. Zo is het achterliggende werkproces zeer arbeidsintensief en het aanbod beperkt. Circular Dreams ziet zichzelf als een startup en is een zusterbedrijf van Beddinghouse, producent en leverancier van bedtextiel aan de retail en de consument. De retouren beperken zich tot de diverse merken van Beddinghouse, worden na ontvangst allemaal nagekeken, eventueel gerepareerd, gewassen, gestreken en weer verpakt voor de verkoop. Ook moet er van ieder item een foto worden gemaakt want de verkoopt gaat via de site.
Inname en verkoop via de retail
De initiatiefnemers hebben hun idee voorgelegd aan klanten (lees: dealers) van Beddinghouse en die staan positief tegenover het online platform. De Bijenkorf en Swiss Sense hebben toegezegd mee te willen doen en daar zal na de vakantie op de winkelvloer een display komen met te kopen tweedehands producten en een box om ik-wil-er-vanaf dekbedovertrekken in te kunnen deponeren. Die kunnen dan weer als 'vintage' te koop worden aangeboden, passend in de filosofie om het bedtextiel zo lang mogelijk in de keten te houden. Bij E&co, onderdeel van Green UP, een groot duurzaam warenhuis in Utrecht, staat al een display met circulaire dekbedovertrekken en een retourbak.
Idealisme en realisme
Corine van Lammeren verzorgt de pr en communicatie voor de nieuwe startup en beseft dat er nog een hoop te communiceren valt. 'Mensen brengen hun dekbedovertrek niet zo snel naar de kringloop en anderen zullen daar ook niet zo snel een overtrek kopen. Maar ik hoop dat in de toekomst de mensen aan Circular Dreams denken als ze een nieuwe overtrek willen kopen. Het is een idealistisch model, maar er zit een businessmodel in. Nu nog niet, maar op termijn wel.'
Meer informatie: www.circulardreams.nl