Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Slaaprobotje moet nog groeien

En wij noemen hem: Somnox. Zoiets moet er gebeurd zijn toen in 2015 een viertal studenten van de Technische Universiteit Delft hem bedachten. Hoewel 'hem' ook 'haar' kan zijn, maar misschien is het wel een genderneutraal typje. Feitelijk is Somnox een apparaat dat er uitziet als een boon in XXL-formaat die is voorzien van een wit/grijze hoes. De bedenkers noemen het een slaaprobot.

Het apparaat moet (in)slapen bevorderen. Je houdt het apparaat als een soort knuffel tegen je aan, deze detecteert via sensoren je ademhaling, synchroniseert dit en vervolgens gaat het apparaat iets langzamer 'ademhalen' wat rustgevend werkt. Dit is in een notendop de werking en idealiter val je daardoor sneller in slaap en slaap je beter.

Dat laatste staat nu enigszins ter discussie want de makers van de slaaprobot zijn niet meer zo stellig als een paar jaar geleden toen zij geld moesten ophalen om hun geesteskind te kunnen gaan ontwikkelen. Toen zetten zij zich af tegen de farmaceutische industrie met hun dure slaappillen en hadden zij een fantastisch en 'natuurlijk' alternatief. Een technologisch wonder dat inspeelde op de belangstelling voor en het belang van slaap. De jongens uit Delft hadden de wind mee en de wereld lag voor hen open.

Hoewel? De euforie die hen ten deel viel in techmedia en de (design)prijzen die werden toegekend, waren een leuke opsteker maar een echt goed werkend product op de markt brengen is een ander verhaal, zo blijkt uit de vele nieuwsbrieven die Somnox – bedrijf en product hebben dezelfde naam – de laatste twee jaar verstuurde.

Er zijn tests gedaan, maar die waren kleinschalig en de effecten van het apparaat zijn puur subjectief vastgesteld, zo beseffen de ex-studenten inmiddels. Zij hebben in Auping, die de hoes ontwikkelde, een welwillende partner, maar Auping is een bedden- en matrassenfabriek en geen wetenschappelijk instituut. Dat is juist wat de makers zoeken: wetenschappelijk bewijs dat de slaaprobot plus bijbehorende app werkt.

De bravoure die de startup in het begin tentoonspreidde, heeft plaatsgemaakt voor realiteitszin en dat is prijzenswaardig. Er zijn tientallen slaapapps die zonder blikken of blozen keihard stellen dat met hun product mensen beter gaan slapen, zonder ook maar enig bewijs hiervoor te leveren. De lulkoek die er omheen wordt verkocht, is minder dan gebakken lucht. Wat dat betreft zijn de Delftse techboys een stuk nuchterder en eerlijker.

Wat blijft, zijn de opgepompte vergezichten die eigen zijn aan vrijwel iedere startup. De missie van Somnox is om in 2030 '100.000.000 mensen op natuurlijke wijze te laten slapen.' Door die 100 miljoen in cijfers te schrijven, lijkt het een stuk gewichtiger, maar het is een slag in de lucht. Want inmiddels is het apparaat, een dik half jaar nadat het op de markt kwam, al met 100 euro in prijs verlaagd van 599 naar 499 euro. En tja, echt bewijs dat het ding werkt, is niet voorhanden.

Deze week laat het bedrijf weten zich niet meer louter te willen focussen op de slaaprobot, maar 'hét referentiepunt wil zijn voor een betere nachtrust' en gaat het 'innovaties aanbieden'. Ook kun je via de site informatie verkrijgen bij de 'Slaap Academie' en een online slaaptest doen.

Leuk, maar ik zou denken: maak die slaaprobot wat aantrekkelijker, in prijs en in voorkomen. Hij heeft een zacht jasje aan, maar het is toch een wat klinisch ding. Zet er oogjes op, naai het twee oren aan en luister naar wat een van de respondenten zei die het apparaat testte. Hij sprak van een digitale teddybeer. Dat klinkt toch tien keer beter dan een robot?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten