Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Van keurige vakbeursbezoeker naar verdacht persoon

Eergisteren stond in De Telegraaf en het FD een paginagrote advertentie van de gezamenlijke beurzen- en evenementenbranche met als kop Premier Rutte, mogen de vakbeurzen weer open? Daarmee wilden beursorganisatoren duidelijk maken dat zij staan te trappelen om weer aan de slag te gaan met hun vakbeurzen. Want dancefeesten, festivals en grote publieksevenementen- ja,dat begrijpen zij ook wel; die zijn even helemaal uit beeld.

Vakbeursbezoekers zijn keurige mensen die zich van tevoren aanmelden, zich in een keurslijf van eenrichtingsverkeer en afstand houden laten persen, netjes op tijd komen en weer op tijd vertrekken en ter plekke regelmatig hun handen wassen in plaats van ze te schudden met anderen. Dat is het beeld dat beursorganisatoren neerzetten en wie grote vakbeurzen kent, weet dat dit beeld niet klopt. Maar wie de afgelopen maanden niet blind was, heeft kunnen zien dat de meeste mensen zich opmerkelijk snel hebben aangepast aan het verschijnsel social distancing, in het Nederlands vertaald naar de anderhalvemetersamenleving, een nieuw en veel punten opleverend scrabblewoord.

Ondertussen werden vele beurzen uitgesteld en afgesteld en zijn er protocollen ontwikkeld die moeten waarborgen dat vakbeurzen mogelijk zijn waarbij rekening wordt gehouden met door de overheid opgelegde maatregelen. Nu die maatregelen internationaal soepeler worden, komen de beursorganisatoren uit hun schulp en laten zij weten dat het met hun geplande evenement, dit najaar of volgend jaar, prima gaat.
Dat leidt tot rare berichten. Zo laat de organisatie van Interzum, te houden in mei 2021 in Keulen, weten dat het geweldig gaat met de aanmeldingen en dat daarom de termijn voor de vroegboekkorting is verlengd. Vreemd, want als het zo goed gaat waarom zou je dan exposanten extra lang de tijd geven om goedkoop te laten deelnemen?

Beursorganisaties benadrukken dat het fysieke contact een van dé sterke punten van hun core business is, maar maken ondertussen achter de schermen een enorme digitaliseringsslag. Soms zo sterk dat vandaag en morgen bezoekers van Laborama, vakbeurs voor de laboratoriumsector in Brussel, zich virtueel met de exposanten via een live (video) chat kunnen laten informeren. De beurs zou in maart worden gehouden en werd vanwege het coronavirus verplaatst naar 11 en 12 juni. Ook die datum bleek niet haalbaar en de organisatie besloot om op diezelfde dagen er voor te zorgen dat alle exposanten klaar staan om bezoekers online te ontvangen en dat er rechtstreeks kan worden gecommuniceerd. Tot 30 september blijft de 'beurs' online, dat wil zeggen dat vragen tot die tijd per mail worden beantwoord.

Dat leidt tot de curieuze mededeling op de site van Laborama dat de beurs wordt gehouden van 11 juni tot 30 september 2020. Brussels Expo, de plek waar de beurs fysiek zou worden gehouden, is natuurlijk niet blij met de afgelaste beurs en laat op de site weten dat deze 'Uitgesteld' is.

Dezelfde Brussels Expo kwam deze week met een opvallend nieuwtje: het zou het eerste 'Covid-safe expocomplex ter wereld' ter wereld worden. In alle gebouwen komt binnenkort een airco-installatie met UV-C verlichting en dat doodt bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere mogelijke ziekteverwekkers. Daarom wordt UV-C licht in ziekenhuizen gebruikt om apparaten en oppervlakten te ontsmetten. Wel oppassen want voor mensen is het licht gevaarlijk, onder meer omdat het de ogen kan beschadigen.

UV-C verlichting in vele soorten en maten wordt momenteel op internet via webshops als wondermiddel tegen corona aangeboden en het is te hopen dat andere beursorganisaties niet even snel wat lampjes gaan ophangen als hun bijdrage tegen het virus. Want dan wordt fysiek contact op de beurs wel heel karig. Zie je het voor je? Geen handen geven, mondkapje verplicht en zonnebril als aanrader; dan word je als vakbeursbezoeker al snel een verdacht persoon.

Aribert Guiking


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten