Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Vergroening in designland

Wij gaan het dit keer niet hebben over stoelbekleding van paddenstoelen, tafelbladen van geperst vlas en tapijt van afgedankte visnetten. En ook niet over het recyclen van petflessen voor gordijnstof of het gebruik van natuurlijke olie om een parketvloer te vervolmaken. Het gaat dit keer over vergroening door middel van levende planten.

Op de vorige maand gehouden meubelbeurs in Milaan trok de stand van de Zwitserse fabrikant USM veel aandacht. Niet vanwege het spectaculaire meubilair (sinds jaar en dag een modulair meubelsysteem bestaande uit stalen staanders en leggers), maar vanwege de manier hoe deze meubels werden gepresenteerd; volledig gevuld met planten in potten. Niks bijzonders, maar oh-oh, wat trok het een bekijks.

Er zijn talloze designmeubels waarin levend groen een expliciete rol vervult. Furniture for plants- ja, dat bestaat. Tafels met uitsparingen waaruit een plant ontspruit, een bank met bloembak, een plantenbak met geïntegreerde designlamp, minimalistische etagères van rank staal om potten op te plaatsen of een salontafel waarbij onder het glazen blad een oase van mos is te onderscheiden. Ik zag ergens op internet zelfs een grote tafel met in het midden een golvende groenstrook van echt gras waarbij de benodigde aarde in een doorzichtige bak onder het blad hing.

Allemaal heel erg design, dus vreselijk clean en daarmee heel erg onrealistisch. Nooit een dor blaadje of beetje natte grond te herkennen en de natuurlijkheid van levend groen is puur esthetisch. Maar wel design, dus dan is het toch heel wat. Althans, zo wordt het veelal gebracht.

In de projectsfeer zijn ze al een stuk verder. In hippe kantoren slaat de groene golf met geweld naar binnen, zo tonen de architectuur- en projectinrichtingsbladen. Groene wanden met mos, hangplanten aan het plafond met passende verlichting en ingenieuze watergeefsystemen, complete bomen in XXL bloembakken en ander levend groen geven een geheel nieuwe betekenis aan het verfoeide concept kantoortuin.

Hier wordt de inbreng van het groen minder direct verbonden met design, maar de bedenkers profileren zich wel als voorlopers en ik denk dat er een een groene revolutie ophanden is. Want voorlopers en designmerken (die vaak voorlopers zijn) krijgen navolgers. Dan heb ik het niet over de goedkope plastic bloempotten bij Kwantum, de grote prints van bladeren op de kussentjes bij Casa of de cactussen met verlichting bij een woonwinkel die denkt bij de tijd te zijn- nee, dan heb ik het over meubilair dat bedoeld is om er een plant op te zetten, aan te hangen of in te schuiven.

Want hoewel de combinatie design en levend groen veelal te steriel wordt gepresenteerd, druppelt 'design' vaak naar beneden waar het door 'gewone' meubelmerken wordt vercommercialiseerd tot een product voor alledag en iedereen. Maar wel met de kenmerken die erbij horen: kringen op de tafel, wat gele of bruine blaadjes, een beetje grond dat uit de pot is gevallen, enzovoort.

De mini moestuintjes van Albert Heijn (ook vaak een voorloper) zijn echt voorbij, het gaat nu om plantjes, planten en nog groter die voor de sier of een kijk-mij-eens-even-hip-zijn reden in huis worden gezet. Inmiddels is de stedelijke voorhoede van plantomarmende consumenten al weer aan het afkalven (zo'n gedoe joh, al dat groen), maar het moet de grote massa nog gaan bereiken.

Iemand nog een stekkie van mij?

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten