Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Wat kun je nog zeggen anno 2019?

Afgelopen maandag plaatste iemand een bericht op LinkedIn naar aanleiding van een advertentie die hij had gezien in het Parool. De advertentie van Seats and Sofas toonde een tweetal mannen op de bank; de een lag onderuit gezakt, de ander tilde zijn benen op om een vrouw de mogelijkheid te geven om even onder zijn voeten te stofzuigen.

De man op LinkedIn sprak er schande van. Stereotyperend, té bizar voor woorden en ongelofelijk anno 2019, liet hij weten. 'Laten we er een petitie van maken om Seats&Sofa’s zo ver te krijgen dat ze in de volgende advertentie de rollen omdraaien', besloot hij zijn post.

De reacties volgden meteen. En het zijn ook nog eens allemaal blanke mensen! Hoe durven ze dit te publiceren!? Schande!!

Een vrouw relativeert: Wat toevallig! Ik heb net ook de kamer gezogen en toen deed mijn vriend, die op de bank zat, even zijn benen omhoog. Daar maken wij, als normale mensen, geen enkel probleem van. Zo kan het ook anno 2019!!

Een andere man maakt de ophef een beetje belachelijk en noemt het grachtengordelpraat. Dit soort banken wordt gekocht door een doelgroep waarbinnen de vrouwen doorgaans zuigen en de mannen zitten. De perfecte advertentie dus, lijkt me. Overigens verdelen mijn vrouw en ik thuis alles 50/50. Ik ben zelf vooral goed in strijken.

Weer een andere geeft er een eigentijdse draai aan: De mannen zijn 2 homo's en de vrouw een transgender. Hardstikke 2019. Wel een lelijke bank. Of mag ik dat niet zeggen?

Dat laatste is inderdaad de vraag. In deze tijd waarin de MeToo discussie nog immer rondwaart, jongeren preutser zijn dan jaren geleden en waarin tegelijkertijd met name Twitter fungeert als stortplaats waar je alle verbale diarree kunt lozen, is het de vraag wat je wel of niet kunt zeggen.

IKEA lanceerde deze week een eigentijdse Kamasutra (Kåma Sutra), een digitaal boek waarin de standjes worden omgezet in 'slaapkamerposities', ofwel manieren om je slaapkamer in te richten. The Lotus Flower verwijst naar een slaapkamer met duurzame materialen, The Widely Open slaat op de open kast in de slaapkamer en The Doggy Style heeft behalve met jezelf te maken met je hond die een eigen kussen krijgt voor op de grond. Zo zijn er in totaal negentien mogelijkheden die IKEA suggereert om je 'de hoogste graad van bevrediging' te schenken bij het inrichten van je slaapkamer.

Het 'boek' is vormgegeven alsof het om een oud manuscript gaat, is informatief-grappig en ik vraag mij af of iedereen de ironie ervan begrijpt, hoewel deze er duimendik bovenop ligt. De originele Kamasutra uit India is expliciet en stamt waarschijnlijk uit de tweede eeuw na Christus. Geen idee in welke mate het nu een rol speelt in de Indiase samenleving, maar de populaire Bollywood films zijn buitengewoon braaf.

Tijden veranderen, dat is duidelijk.

Bij Seats and Sofas niet, daar verandert weinig. De modellen blijven redelijk lomp, zijn immer spotgoedkoop (in de advertentie) en de kleurstellingen zijn voorspelbaar. Maar ze zijn daar wel erg snel: 2 minuten levertijd. Althans, dat wordt beloofd.

Of mag ik dat niet zeggen?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten