Beursorganisaties krijgen in toenemende mate last van de effecten van het coronavirus. Hoewel in Europa het aantal besmettingen meevalt, blijven exposanten en bezoekers uit China weg. Tegelijkertijd worden steeds meer beurzen in China afgelast.
Een maand geleden was er nog vrijwel niets aan de hand tijdens het beurzentrio Heimtextil in Frankfurt, Domotex in Hannover en de IMM in Keulen, drie voor de professionals in de woonbranche belangrijke beurzen die altijd achter elkaar plaatsvinden in beurzenland Duitsland. Nu, ruim een maand later, is het beeld veranderd en merken alle grote internationale beurzen de effecten van het coronavirus dat kan leiden tot de ziekte COVID-19.
Exposanten haken af
Vorige week bleven tijdens de beurs Ambiente in Frankfurt 27 standhouders uit China weg, vrijwel zeker als gevolg van het in China heersende coronavirus. Voor de beurs Light & Building, die begin maart plaatsvindt in Frankfurt, hebben zich tot nu toe twintig exposanten uit China teruggetrokken hoewel op de site nog steeds het 'originele' aantal van 393 deelnemers staat vermeld. Ook andere grote beurzen in Duitsland melden het wegblijven van exposanten en bezoekers uit China. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt komen er jaarlijks 17.000 Chinese bedrijven als deelnemer naar beurzen in Duitsland en 100.000 Chinese bezoekers.
Dubbel getroffen
De grootste klappen vallen in China zelf waar inmiddels meerdere beurzen zijn afgelast of verschoven. Vaak zijn dit beurzen die vanuit Duitse beursorganisaties worden aangestuurd en zo worden zij zowel in eigen land als daarbuiten getroffen door het virus. Duitse beursorganisaties zijn jaarlijks goed voor zo'n negentig beurzen in China en de Messe Frankfurt haalt meer dan 40% van de omzet uit het buitenland waarbij China met afstand het grootste aandeel hierin heeft.
Salone del Mobile
Sommige beurzen zijn al uitgesteld, soms met een nieuwe datum, soms is het nog open. Eergisteren gaf de organisatie van Salone del Mobile een persconferentie over de beurs die eind april in Milaan wordt gehouden. Zij hoeft niet bang te zijn voor het wegbljven van Chinese exposanten want die zijn er niet. Punt is wel dat er de laatste jaren zo'n 30.000 bezoekers uit China naar Milaan afreizen en de vraag is hoe de situatie rond het coronavirus in april zal zijn.
Mocht het aantal bezoekers uit China sterk terugvallen dan heeft de Italiaanse beursorganisator een onverwachte troef in handen: het belang van de Salone del Mobile.Milano Shanghai, gepland voor 20 tot en met 22 november, zal toenemen.