Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Coronavirus in woonbranche in vogelvlucht

De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus worden maatschappelijk steeds groter. Bedrijven in de woonbranche lijken er nog weinig last van te hebben, maar de recente ontwikkelingen zijn niet hoopgevend.
 


Op 24 februari besloot de Messe Frankfurt om de beurs Light + Building, oorspronkelijk gepland voor 8 t/m 13 maart, af te gelasten en te verplaatsen naar een latere datum. Dat was de eerste grote internationale beurs in Europa die niet doorging en de dagen dagen daarna regende het beursannuleringen. De verplaatsing van de Salone del Mobile op 25 februari (oorspronkelijk gepland voor eind april) naar juli was een behoorlijke stap en had in eerste instantie meer te maken met het mogelijk niet komen van 30.000 bezoekers uit China (of besmette Chinezen) dan met het coronavirus in dat daar net was opgedoken. Italië

Maximaal 100 mensen
Nu zijn wij ruim drie weken verder en zijn niet alleen grote internationale beurzen afgelast, maar gebeurde dat ook met nationale beurzen en evenementen en werd vorige week donderdag besloten om alleen bijeenkomsten met maximaal 100 mensen toe te staan. Sinds afgelopen weekend zijn er nog meer beperkende maatregelen gekomen, is situatie in Italië bijzonder ernstig met iedere dag vele doden als gevolg van het virus en zet Nederland zich schrap voor wat mogelijk gaat komen. Sociale afstand houden is inmiddels het heel sociaal, wie dat niet doet, is a-sociaal.
 


(Nog) geen problemen
De volksgezondheid en daarmee de mogelijke druk op ziekenhuizen heeft de hoogste prioriteit, maar de economische gevolgen voor bepaalde sectoren worden nu al zichtbaar. Eind februari hield de CBM (Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie) een enquête onder de leden en daaruit bleek dat 10% reeds problemen ondervond die waren terug te leiden naar de uitbraak van het coronavirus, 30% zei nog geen problemen te hebben, maar die wel te verwachten en 60% zie geen problemen te hebben, noch te verwachten. Zonder nieuwe bij de hand te hebben, mag je aannemen dat deze cijfers inmiddels achterhaald zijn.

Updates
De CBM komt waarschijnlijk deze week met nieuwe cijfers en heeft op de site een dossier staan met informatie over het coronavirus dat constant wordt voorzien van updates. Hierin onder meer informatie over werktijdverkorting, verplichtingen werkgever en werknemer, leveranciers en overmacht, noodpakketten voor ondernemers en hoe te handelen als een werknemer besmet is met het coronavirus.
Soortgelijke informatie, maar dan summierder, is te vinden op Modint.nl, de brancheorganisatie die onder meer belangen behartigt van tapijtfabrikanten, gordijnateliers, leveranciers van meubelstoffen zen leveranciers van bed- en badtxtiel.
 


Winkelstraten lopen leeg
Branchevereniging INretail komt op voor de retail in de woonbranche en geeft veel informatie over de gevolgen van de effecten van verspreiding van het coronavirus. De retailers zitten aan het eind van de keten en hebben niet direct last van mogelijke haperingen in de productie, maar indirect wel en de vraag is of winkels open mogen blijven. Het lijkt erop dat afgelopen weekend er nog behoorlijk is gewinkeld, maar met steeds meer beperkingen die van overheidswege worden opgelegd, bestaat de kans dat er minder mensen de straat op gaan en het winkelbezoek drastisch zal afnemen. Cijfers van bezoekersstromen laten zien dat stadscentra rustiger worden en dat wijkwinkelcentra drukker worden, vooral veroorzaakt door sterk gestegen bezoek aan supermarkten.
 


Productie Italië
Via social media en per mail wordt door een aantal winkeliers geprobeerd contact met de klanten te houden en sommigen laten weten dat op afspraak 'ook buiten de normale winkeltijden' een bezoek aan de winkel kan worden gebracht.
Bij fabrikanten en leveranciers ligt de situatie wat lastiger. Nog maar anderhalve week geleden lieten diverse meubelfabrikanten in Italië via de mail weten dat zij up and running waren, niets aan de hand dus. De productie liep door, nieuwe orders werden verwerkt en uitleveringen waren geen probleem. Als bewijs stuurde meubelfabrikant Cassina een foto met het personeel, buiten poserend, lekker met zijn allen op een kluitje. Let wel: het blijkt te gaan om een foto die vorig jaar is genomen. De foto is meer symbolisch om aan te geven dat schouder aan schouder staan in dit geval figuurlijk moet worden opgevat.

'Stemming is goed'
Vorige week stuurde Arper, eveneens een Italiaanse meubelfabrikant, een geruststellend mailtje met dezelfde strekking: wij produceren ondanks de omstandigheden in normaal tempo, er zijn weliswaar reisbeperkingen, maar de stemming is goed.
Vandaag vertelt Constantijn Labordus, agent voor diverse Italiaanse meubelfabrikanten, dat 'zijn' bedrijven gewoon doordraaien en dat mensen met een speciaal pasje nog steeds naar hun werk kunnen. 'Wel moeten zij onderling wat afstand houden.'
 


Oproep
Toch zijn er ook andere geluiden te horen en is bij sommige bedrijven de volgende fase aangebroken waarbij Italië vooroploopt omdat daar als eerste land in Europa het virus uitbrak en genadeloos toesloeg. Ook wordt al gekeken naar de toekomst. Renza Altoè Garbelotto, ceo van de in Noord-Italië gevestigde vloerenfabrikant Garbelotto, stuurde gisteren een mail naar toeleveranciers met daarin een emotionele oproep aan iedereen: 'laten wij Italië helpen, laten wij bedrijven ondersteunen door Italiaanse goederen te kopen. Ik geloof er nog steeds in. 'Long live Italy!'.

wordt vervolgd

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten