'Nu gaan ze echt te ver. Dit kan echt niet!' Een telefoontje van een expert die zich al jaren bezig houdt met bedden, matrassen en vooral met slapen. Hij had het bericht over het anti-snurk bed van Auping gelezen en had daar, zacht gezegd, enige vraagtekens bij.
Is daar onderzoek naar geweest, wie heeft dat onderzoek gedaan, is het wetenschappelijk aangepakt, waar zijn de namen en cijfers, kunnen ze mij die geven?
De man liep volledig leeg en vond dat ik op zoek moest gaan naar antwoorden op deze vragen.
En hij ging door. Wat gebeurt er als iemand in een diepe slaap zit, snurkt en het bed een signaal krijgt om even omhoog te schuiven? Misschien snurkt hij niet meer, maar is de diepe slaap verstoord. Hoe fijn is dat! Weet je wat er gebeurt als die matras omhoog schuift? Dan worden bepaalde rugspieren aangespannen. Dus misschien snurk je niet meer, maar wordt je 's morgens met rugpijn wakker. En dan zo'n bla-bla verhaal erbij, daar moet je wat aan doen Aribert!
Voor degenen die niet weten waar het over gaat: beddenfabrikant Auping heeft een app ontwikkeld die je kunt koppelen aan een apparaatje dat je onder de spiraalbodem kunt klikken. De app meet het aantal decibellen en zodra die registreert dat er iemand snurkt, gaat er een trilling door de bedbodem of (andere mogelijkheid) gaat het hoofdgedeelte omhoog. In beide gevallen activeert het de snurker waardoor het snurken ophoudt. Voor zolang als het duurt natuurlijk, want snurkers snurken er daarna meestal weer lekker op los.
De beller wees fijntjes op zijn eigen site – je hoeft mijn naam niet te noemen hoor – met allerlei anti-snurkmiddelen die hij online verkoopt. Daarop staan anti-snurkbitjes, -banden, -beugels en neusspreiders, allemaal producten die snurken moeten voorkomen of verminderen. Ook vond ik op de site DreamSoft Earplugs, oordoppen voor vrouwen. Zowel verpakking als de oordoppen zijn roze, dus dat zit wel goed. Wel discriminerend want daarmee wordt gesuggereerd dat vooral mannen snurken en vrouwen dus oorbeschermers nodig hebben. Statistisch gezien juist want mannen snurken over het algemeen meer dan vrouwen, zo blijkt uit vele onderzoeken. (wel en niet-wetenschappelijk)
Op de site staat ook algemene informatie over snurken (best interessant) en iets over retouren. 'U heeft het recht uw bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder reden van opgave te annuleren, mits de verzegeling niet verbroken is.' Begrijpelijk, want wat doe je als leverancier met gebruikte oordoppen als deze teruggezonden worden. Maar onbegrijpelijk voor de ontvanger: ik mag ze terugsturen, mits ik er niets mee gedaan heb.
In 2014 deed het tv-programma Kassa onderzoek naar anti-snurkmiddelen (niet-wetenschappelijk!). De conclusie was dat de middelen matig of niet voldeden. Wij zijn nu een paar jaar verder, maar het gaat in grote lijnen nog steeds om dezelfde producten. Natuurlijk claimen fabrikanten van anti-snurkmiddelen dat hun producten werken en staven ze dat met 'klinische tests' en 'wetenschappelijk onderzoek'. Maar in de praktijk blijken er diverse soorten snurkers te zijn en zie dan maar eens iets te vinden dat voor jou werkt.
Ik kan daar niet bij helpen, ga het ook niet onderzoeken en ga hier ook niet nog eens een nachtje over slapen. Maar suggesties zijn welkom.
Aribert Guiking