De komende maanden worden er opvallend veel beurzen gehouden, zelfs in de zomer. Het is een inhaaleffect want afgelopen twee jaar stond vanwege corona de beurzencarrousel vrijwel stil.
In januari en februari 2020 konden er nog beurzen worden gehouden, maar daarna daarna viel het stil omdat het coronavirus genadeloos toesloeg en grote evenementen taboe waren vanwege besmettingsgevaar. In augustus en september 2021 leek het de goede kant op te gaan met het indammen van de verspreiding van het virus en konden er her en der wat beurzen worden georganiseerd, maar dat bleek van korte duur. Het effect van de pandemie betekende dat twee jaar lang geplande beurzen werden geschrapt, verschoven of alleen in digitale vorm werden gehouden.
Nieuwe datum zoeken
Nu sinds begin dit jaar steeds meer coronabeperkende maatregelen worden versoepeld kunnen beursorganisatoren weer aan de slag. Geplande beurzen even verschuiven gaat echter niet zo gemakkelijk want willen standhouders dat wel, past het in hun eigen planning, is er ruimte beschikbaar, is het voor- of nadelig voor bepaalde landen vanwege reisrestricties en hoe ga je het als beursorganisatie verkopen dat je een alternatieve 'geschikte' datum hebt gevonden?
Zomerbeurzen
Afijn, de maanden mei, juni en juli - normaal gesproken beursluwe maanden – blijken nu geschikt te zijn voor (grote) beurzen. Zo wordt de Salone del Mobile in Milaan, vaste prik in april, begin juni gehouden. De Heimtxtil in Frankfurt is altijd de eerste grote beurs die ieder jaar in januari wordt gehouden. Nu is deze verplaatst naar juni onder de noemer Heimtextil Summer Special en worden tegelijkertijd de beurzen Techtxtil en Texprocess gehouden. Deze laatste twee vinden normaal gesproken ieder oneven jaar plaats en zouden oorspronkelijk in mei 2021 zijn doorgegaan, maar zijn nu dus een jaar doorgeschoven.
Bezoekers in de rij voor beurs in Shanghai.
Filevorming in september
In september zijn er meestal wel wat beurzen, maar het aantal is te overzien. Dit jaar is dat anders, zeker als je alleen al kijkt naar de situatie in Nederland. Het zijn internationaal gezien kleine, regionale beursjes maar voor menig bezoeker maakt dat niet uit, ze zijn voor hem/haar belangrijk. Dan is het lastig als ieder voor zich dezelfde data kiest om het vakpubliek te informeren. Zo zijn op dezelfde drie dagen (11 t/m 13 september) de Interieur Collectie Dagen in Gorinchem, Hollandsch Slapen in Baarn, de zogeheten Vakdagen van De Woonindustrie in Nieuwegein en de meubelbeurs in Beusichem.
Onzekerheid in China
Wie graag over de grens wil rondneuzen kon afgelopen twee jaar met enige regelmaat naar China afreizen waar corona niet leek te bestaan omdat de overheid dat met succes wist te onderdrukken. Maar het zero-covid beleid blijkt niet waterdicht en na constatering van een besmetting worden complete steden van het ene op het andere moment in volledige lockdown geplaatst door de overheid. Het gevolg is dat recentelijk onder meer de China International Furniture Fair (CIFF) in Guangzhou een week voor de opening plotseling werd gecanceld. Ook de CIFM/Interzum in dezelfde stad werd opgeschort 'tot nader datum'.
Update van de complete beursagenda