De Emma O2 matras komt als beste uit de jongste test van de Consumentenbond. Ook nummer 2 is een matras van Emma en nummer 3 is een product van Lidl. Opvallend is dat nogal wat dure matrassen in de test laag scoren.
De top 3 van de matrassentest.
De jongste matrassentest van de Consumentenbond is van eind maart en hierin komt de Emma O2 (hard) als beste uit de bus. De nummer 3 is de Meradiso (hardheid 2) van Lidl en vanwege de lage prijs (120 euro) krijgt deze het predicaat beste koop. Het vermelden van de hardheid is essentieel want de medium versie van de Emma O2 komt op plaats 21 en de Meradiso van Lidl met hardheid 3 staat op plaats 32.
Klachten over Emma matrassen
Die hardheid is ook voor consumenten van belang want in reviews wordt nogal geklaagd over de Emma O2 matras, die zou volgens velen te hard zijn. De Consumentenbond heeft hier geen verklaring voor, maar denkt dat dit komt omdat de matras veel gekocht is, dat een bepaald percentage hier ontevreden over is, dat mensen eerder negatieve ervaringen uitwisselen en dat er daardoor vrij veel slechte recensies over Emma matrassen – en specifiek de testwinnaar - worden gepubliceerd.
Hoge prijs, lage klassering
Uit de test van totaal 64 matrassen (90 x 200) blijkt dat er geen directe relatie is tussen prijs en testresultaat. De matras van Lidl van 120 euro staat op plaats 3 en de Easy 1600 Elastiform van Leen Bakker van 130 euro vinden wij op plaats 8. Zet dat af tegen de Auping Vivo (medium) op plaats 48 met een prijs van 1650 euro en de Auping Cresto (medium) van 1150 euro op de 59e plaats en het is duidelijk dat een hoge prijs niet zomaar leidt tot een hoog testresultaat. Voor wie het wil weten: de B Bright van Beter Bed is de hekkensluiter.
Tips en tools
Op de site geeft de Consumentenbond een uitgebreide toelichting op de testresultaten. Ook kun op je verschillende manieren filteren om specifieke resultaten te vinden. Bijvoorbeeld voorwaarden (proefliggen, gratis thuisbezorging) of eigenschappen (met pocketveren, traagschuim, latex, wasbare tijk, warme/koude matras). Ook handig: kijken waarop de matrassen goed zijn beoordeeld met onder meer: levensduur, ligeigenschappen, ondersteuning rug- of zijslapers, vochtdoorlatendheid.)
Bedbodem onbelangrijk
Opmerkelijk is dat sommige dure matrassen geen wasbare tijk hebben of een tijk die op maximaal 40 graden gewassen kan worden. Ook blijken nogal wat matrassen niet omkeerbaar te zijn omdat de opbouw van de matras dat niet toelaat. Volgens de Consumentenbond moet je een matras regelmatig keren en zij bestrijdt de gedachte van matrasleveranciers die dat niet nodig achten.
Ook meldt de bond dat de bodem van een matras nauwelijks relevant is. Daarbij wordt verwezen naar een onderzoek van de Duitse zusterorganisatie Stiftung Watentest die in 2015 liet weten dat het niet uitmaakt of je de matras op een stuk spaanplaat ligt, een zelfgemaakte lattenbodem van een paar tientjes of een fabrieksmatig geproduceerde bodem van 1.000 euro.
Matrasrecycling
Via laboratoriumtests wordt de verwachte levensduur van matrassen getest, maar het woord duurzaamhhid is nergens te vinden. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid over een paar jaar wel het geval zijn want het (kunnen) recyclen van matrassen wordt verplicht en vanaf 1 januari dit jaar moeten matrasleveranciers een zogeheten afvalbeheerbijdrage betalen voor het recyclen van matrassen.
Circulaire matras
In de jongste test van de Consumentenbond komt slechts een matras voor die volledig recyclebaar is, de Auping Evolve. Deze is gemaakt van polyester (ook tijk en rits) waardoor de matras relatief makkelijk is te recyclen. De prijs is hoog (1150 euro), de klassering laag (55e) en het rijtje minpunten is nogal lang: niet omkeerbaar, onvoldoende ondersteuning voor rugslapers, matige ligeigenschappen en duur. Een pluspunt vergeet de Consumentenbond: de matras is makkelijk te ontmantelen en alle materialen zijn herbruikbaar. Volgens Auping is het zelfs de eerste circulaire matras ter wereld.
Toevoeging: er staat nog een tweede circulaire matras in de test, de Green Motion Circular van M Line.